כהורים, בריאותם והתפתחותם התקינה של ילדינו חשובה לנו מאוד. אנו דואגים לתזונה שלהם, לשנת לילה מספקת וליתר צרכיהם. למרות זאת, לעתים עלול להתעורר בנו חשד שהילד אינו גדל כנדרש, שהוא נמוך או קטן יחסית לחבריו לגן או לכיתה.

הפרעות גדילה הן אחת הסיבות הנפוצות לפנייה לרופא הילדים.
מתי יש לפנות לבירור רפואי? איך מאבחנים בעיות גדילה אצל ילדים? האם יש קשר לתזונה? ומהן אפשרויות הטיפול הקיימות ברפואה המערבית והאינטגרטיבית? במאמר הבא תמצאו מידע מפורט בנושא.

מה משפיע על תהליך הגדילה?

גנטיקה – הגובה הסופי אליו יגיע הילד בסיום תהליך הגדילה תלוי במידה רבה בגנטיקה שירש מהוריו – גנים אלו הם שיקבעו את גובהו ה'פוטנציאלי' של הילד. בנוסף, בשנים האחרונות התגלו גנים שונים שיכולים לסייע או לעכב את הגדילה.

האם הגורם בעל המשקל הרב ביותר בתהליך הגדילה הוא תורשה או סביבה? מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת PLoS ONE בחן את נתוניהם של למעלה מאלפיים תאומים בבריטניה, והסיק שלגנטיקה השפעה רבה יותר על גודלם של הילדים ועל מהירות הצמיחה שלהם, לעומת גורמים סביבתיים.

פעילות הורמונלית – גורם נוסף המשפיע על הגדילה הוא המערך ההורמונלי של הילד, ובעיקר הורמון הגדילה, לו תפקיד חשוב בצמיחת העצמות.

גורמים סביבתיים שונים משפיעים גם הם על הגדילה, ובראשם תזונת הילד.

הגורמים לבעיות גדילה

ישנם מספר גורמים שעלולים להוביל לעיכוב בגדילה:

מחלות – הנה נתון מפתיע: ילדים רבים חווים עיכוב גדילה דווקא בעקבות מחלות כרוניות שונות מהן הם סובלים, ביניהן: קרוהן וקוליטיס, צליאק, מומי לב מולדים, אנמיה, מחלות כליה ותסמונות גנטיות שונות. במקרים רבים, החולים במחלות אלו חווים גם פגיעה בפעילות הורמון הגדילה, המובילה בתורה לבעיות גדילה. במקרים אחרים, כדוגמת צליאק ומחלות במערכת העיכול, בעיית הגדילה עלולה להגרם כתוצאה מתת ספיגה של המזון, הגורמת לחוסרים תזונתיים.

הפרעות הורמונליות – תפקוד לקוי של הורמון הגדילה, חוסר בהורמון גדילה בגוף (לעתים כתוצאה מתת פעילות של בלוטת יותרת המוח), ותת פעילות של בלוטת התריס, עלולים גם הם להוביל לעיכוב בגדילה.

תזונה לקויה – תזונה שאינה מאוזנת (אכילה בררנית), או תזונה בכמות שאינה מותאמת לגיל הילד, עלולים להוביל לחוסרים תזונתיים משמעותיים, המשפיעים על הגדילה.

פגים – ילדים שנולדו פגים מועדים יותר לבעיות גדילה, ולכן כדאי לעקוב ביתר שאת אחר תהליך הגדילה שלהם.

הפרעות גדילה

סימני אזהרה שעלולים להעיד על הפרעות גדילה

חשוב להבין, היותו של הילד נמוך אינו מהווה בהכרח סימן לבעיית גדילה. זאת, כיוון שקומתו של הילד תלויה במידה רבה בגנטיקה שירש מהוריו – ייתכן שילד להורים נמוכים יהיה נמוך יותר יחסית לבני גילו.

אלו הם הסימנים שקיומם עלול להעיד על בעיית גדילה:

קצב הגדילה – מרגע הלידה גובהו של הילד נמדד שוב ושוב, ומשווה לקצב הגדילה הממוצע של ילדים, הנקרא עקומת גדילה. מדידה חוזרת זו מסייעת לנו לעקוב אחר מגמת הגדילה, ולוודא שהילד ממשיך לגדול באותו הקצב לאורך זמן.

לכן, חשוב לשים לב שקצב הגדילה של הילד נותר קבוע לאורך השנים. האטה משמעותית בקצב הגדילה עלולה להעיד על הפרעה בגדילה.

אחוזון הגדילה – עקומת הגדילה מגדירה טווחי נורמה של מדדים שונים – גובה, משקל, היקף ראש ועוד. הגבול התחתון הוא אחוזון 3. אם ילדיכם נמצא מתחת לאחוזון זה במדדי הגובה, מומלץ לפנות לבירור רפואי.

גובה נמוך מהפונטציאל – ההורים גבוהים אך הילד נמוך לגילו? ייתכן שקיימת הפרעת גדילה שדורשת טיפול.

איך מאבחנים בעיות גדילה?

אבחון בעיות גדילה נעשה באמצעות בירור רפואי מקיף.

בעיות גדילה אצל ילדים

  • השלב הראשון באבחון כולל מדידה עדכנית של גובהו ומשקלו של הילד, ומיקום הנתונים על עקומת הגדילה. רופא הילדים יוכל לסייע בקביעת אחוזון הגובה והמשקל בו הילד נמצא. בנוסף, בעזרת מדידות שנעשו בעבר, יוכל הרופא להעריך את קצב גדילת הילד לאורך זמן ולבחון האם הקצב תקין או שקיימת ירידה באחוזוני הגובה והמשקל.
  • הרופא עשוי לשאול גם על גובהם של ההורים בשנות הילדות וההתבגרות ויברר אם אחד ההורים חווה גם הוא בעיות בגדילה.
  • ייבחנו גם מהלך ההיריון והלידה של הילד, ההיסטוריה הרפואית שלו והאם קיימות מחלות רקע, תרופות קבועות או טיפולים שעבר.
  • הרגלי האכילה של הילד – ממה מורכבת התזונה שלו, מהן כמויות המזון שהוא צורך בשגרה, האם ועד כמה הוא בררן.
  • הערכת גיל העצמות – בדיקה זו נעשית באמצעות צילום כף היד, המסיע בהערכת פוטנציאל הגדילה.
  • בדיקות דם – במידה וקיים חשד לקיומה של הפרעת גדילה, תופנו לביצוע ספירת דם, בדיקת כימיה וסרולוגיה לצליאק, תפקודי כבד וכליות, כמו גם תפקודי בלוטת התריס. אלו יסייעו להבין אם קיימות מחלות או בעיות הורמונליות ואחרות, שעלולות להוביל לעיכוב בגדילה.
  • במידה ובמהלך הבירור עולה חשד לקיומה של תסמונת גנטית ברקע, ייתכן שהרופא יפנה אתכם לייעוץ גנטי.
  • במידת הצורך תבוצע בדיקת מלאי הורמון הגדילה ובדיקות מעבדה נוספות.

 

לתיאום פגישה וייעוץ עם דר' שירלי אבירי

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

טיפול בהורמון גדילה לילדים עם בעיות גדילה

במידה והאבחון יצביע על קיומה של בעיית גדילה, ייתכן שהרופא יציע טיפול בהורמון גדילה. הטיפול מחקה את פעילות ההורמון הטבעי בגופנו ומסייע בהאצת הגדילה.

לרוב, ילד שהחל בטיפול ימשיך בו עד להשלמת תהליך גדילת העצמות: גיל 14 בבנות ו-16 בבנים. התגובה לטיפול תופיע כבר בשנתיים הראשונות – קצב הגדילה יוכפל ובמקרים מסוימים אף ירבע את עצמו.

הקשר בין תזונה לגדילה בקרב ילדים

כפי שנכתב קודם, לתזונת ילדינו השפעה משמעותית על הגדילה וההתפתחות שלהם. ניתן לומר שחוסר צמיחה לגובה יכולה להעיד על תת תזונה כרונית ולכן, ישנה חשיבות לבירור בשלב זה באמצעות איסוף נתונים לגבי כמות, איכות המזון ודפוסי האכילה.

כלומר, הטיפול התזונתי מתייחס גם לפן ההתנהגותי של האכילה וגם לאיכות וכמות המזון שנאכל. מבחינה תזונתית ניתן דגש על שיפור התפריט היומי תוך מתן אפשרות לתיסוף קלורי במידת הצורך:

  • ריכוז תמ"ל – יש לבצע בליווי תזונאית.
  • שילוב מזונות עשירים- טחינה, אבוקדו, חמאות אגוזים/ שקדים, גבינות שמנות ועוד.
  • מזון רפואי – משקאות עשירים בקלוריות, חלבון, ויטמינים ומינרלים המותאמים לילדים. בהחלט ניתן לשקול שימוש במשקאות אלו כתוספת לאכילה ותוך השתדלות לשיפור התפריט הקיים.

ארוחה משפחתית היכולה לתרום לבעיות גדילה

מספר טיפים מאיתנו אליכם שיעזרו לכם לעשות קצת סדר באכילה המשפחתית:

  1. הקפידו על ארוחות מסודרות וצמצום נשנושים.
  2. ערכו ארוחות משפחתיות באופן קבוע ככל שמתאפשר.
  3. המנעו מהסחות בזמן הארוחה, אכלו בנחת וללא מסכים.
  4. השרו אווירה נעימה ושמשו דוגמא אישית בקצב האכילה, המגוון הנאכל והנכונות לטעום מזונות חדשים.
  5. שלבו את ילדיכם בהכנת המזון, תרוויחו זמן איכות, תעניקו להם משמעות, הבטחון העצמי ביכולות שלהם יגדל ואולי גם ירצו לטעום מהמטעמים שהכינו במו ידיהם.

טיפול בבעיות גדילה ברפואה אינטגרטיבית/ משולבת

הורים רבים מחפשים כיום טיפול תומך בבעיות גדילה. הרפואה משולבת מציעה שילוב כלים ושיטות טיפול נוספות, לצד הטיפול הקונבנציונאלי ולא במקומו.

היתרון של טיפול משולב הוא ביכולת להעניק לילד טיפול מקצועי ואחראי, שזוכה מכל העולמות. הטיפול ברפואה משלימה יכול לסייע, לאזן ולהשלים את הטיפול התרופתי במידה ויש בכך צורך.

הטיפול המשולב יכול לכלול שיטות טיפול נוספות כגון:

  • רפואה סינית – אקופונקטורה (דיקור סיני) וצמחי מרפא – ברפואה הסינית ישנו תיעוד מפורט על שלבי ההתפתחות של האדם במעגלי החיים (מעגלי 7 שנים אצל נשים ומעגלי 8 שנים אצל גברים) ופירוט כיצד לטפל בבעיות התפתחות במידה והן מתרחשות, הטיפול נעשה על פי האבחון של הילד ואופי הבעיה.
  • טיפולי מגע (שיאצו וטווינא) – הנשענים על התיאוריה המסודרת של הרפואה הסינית, יכולים לסייע בעידוד ההתפתחות ע״י עבודה על המערכות הרלוונטיות ולסייע בתופעות לוואי הנגרמות הן מצמיחה תקינה והן מבעיות צמיחה ואפילו מהטיפול התרופתי.
  • טיפול הומאופתי – יכול לסייע באיזון המערכות ההורמונליות והאצה של תהליך הגדילה ע״י שימוש בתכשירים טבעיים במינונים נמוכים.
  • טיפול בתזונה מסורתית – יכול להצטרף לטיפול התזונתי הקלאסי או לטיפול ברפואה סינית ולעודד את היכולות הטבעיות של הגוף לצמיחה תקינה.

שירלי אבירידר׳ שירלי אבירי – וייסל MD

רופאת ילדים מומחית באנדוקרינולוגית ילדים וסוכרת ילדים

בכירה בבית חולים וולפסון ועובדת כאנדוקרינולוגית ילדים בקופ״ח מאוחדת וכללית. במהלך השנים משמשת כמרצה בבית הספר לסיעוד בוולפסון ומרצה לסטודנטים לרפואת ילדים באוניברסיטתתל אביב. למידע נוסף»

אסף מור

אסף מור מטפל בילדים ברפואה סיניתמטפל, מורה ומנחה קליני ברפואה סינית, מומחה לרפואה סינית בילדים ומתבגרים.

מנהל ובעלים של מרכז רפואות לרפואה משולבת, בעלים ויו”ר של הICCM (הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית), מרכז קורס התמחות ברפואת ילדים, מרצה ומנחה קליני בקמפוס ברושים, אוניברסיטת תל אביב.

למידע נוסף»

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ