בין אם אתם מבוגרים או צעירים, עוסקים בפעילות גופנית או לא, עובדים בעבודה מאומצת הכרוכה בעמידה ממושכת או דווקא בעבודה משרדית הנעשית בישיבה – סביר להניח שחוויתם בחייכם כאבים בברכיים.

כאב בברכיים הוא אחת התלונות השכיחות בקרב מבוגרים וילדים כאחד. החדשות הטובות הן שברוב המקרים, אפשר לטפל בכאב בהצלחה. מה גורם לכאב? כיצד ניתן להקל על הכאב? מהו הטיפול הנדרש? ריכזנו עבורכם את כל המידע בכתבה הבאה.

מהן הסיבות לכאבים בברך?

כאב בברך יכול להופיע כתוצאה מהסיבות הבאות:

  • דלקות – גם דלקות עלולות להוביל לכאבים בברך, בין אם דלקות כרוניות, ביניהן דלקת מפרקים אוטואימונית בשם ראומטואיד ארטריטיס (דלקת מפרקים שגרונית ), או גאוט – מחלה שמקורה בשקיעה של חומצה אורית במפרקים, ועוד דלקות נוספות.
  • שחיקת מפרק – ככל שאנו מתבגרים, הסחוסים הנמצאים במפרקים שלנו הולכים ונשחקים. שחיקה זו, הנקראת גם אוסטאוארטריטיס, עלולה להוביל לחיכוך עצמות הברך והשוק, שבתורו מוביל להופעת כאבים במפרק הברך, ובמקרים מסוימים אף לצליעה, לקושי ביישור הרגל ולמוגבלות בתנועה.
  • טראומה – חבלה של הברך, נקע, שבר, קרע ברצועות, בגידים או במיניסקוס (רקמת סחוס במפרק הברך), הם אחת הסיבות השכיחות לכאבים בברך.

כיצד כאבי ברכיים באים לידי ביטוי?

כאבים בברך יכולים להתבטא במגוון אופנים, ויכולים להשתנות במשך ובעצימות ובהתאם לסוג הפגיעה.
כך, הכאב יכול להופיע בצד הקדמי או האחורי של הברך, ואף מעל או מתחת לפיקה.

לכאב עלולים להתלוות תסמינים נוספים, ביניהם קושי בעליה ובירידה במדרגות, קושי בקימה מישיבה לעמידה, קושי ביישור ובכיפוף הברך, ולעתים אף הכאב ילווה בצליעה או בקושי לדרוך על הרגל. כאשר קדמה לכאב חבלה, סביר שיופיעו בברך גם אודם ונפיחות.

כמו כן, יש להבחין בין כאב חד ובלתי נסבל שהופיע בפתאומיות ומונע מהמטופל לתפקד – כאב כזה יכול להיות תוצאה של חבלה, טראומה או קרע בגיד, ברצועות או במיניסקוס, לבין כאב מתמשך, שנמצא ברקע כל הזמן. כאב כזה, שהמטופל חי לצידו בתפקוד גבוה יחסית, יכול להעיד על בעיה כרונית ומתמשכת, כדוגמת שחיקת מפרק הברך.

מתי יש לפנות לרופא?

ככלל, כדאי לפנות לרופא המשפחה או לאורתופד במקרים הבאים:

  • כאב שנמשך יותר ממספר ימים ואינו חולף.
  • כאב חד ופתאומי, שאינו מאפשר לך לתפקד.
  • כאב בברך מלווה בחום ו/או בנפיחות מקומית בברך.
  • כאב כרוני שנמצא 'ברקע', נמשך מספר שבועות ואינו חולף.
  • כאב במפרק המלווה בצליעה, במגבלה בתנועה או בקושי ביישור הברך.
  • כאב שמחמיר בזמן פעילות גופנית.

בפגישה, הרופא יתרשם מהתסמינים השונים ויבצע בדיקה גופנית. בהתאם לצורך, יוכל הרופא להפנות להמשך בירור רפואי, הכולל ביצוע הדמיות ובדיקות דם, לקבלת תמונה מלאה על הגורם לכאב.

הטיפול ברפואה סינית לעולם יסתכל על האדם כשלם. כאב ברכים הוא נפוץ ויופיע לרוב כאחד משני המקרים – שחיקה או חולשה והשני, חוסר איזון מבני.

טיפול ברפואה סינית לכאבי ברכיים

במקרה הראשון ננסה להבין מה מונע מהמטופל להחלים, נטפל בזה ונחזק אותו כדי שיוכל להחלים. במקרה השני של חוסר האיזון המבני, נעבוד על היציבה של המטופל ובעזרת דיקור וטכניקות נוספות נוריד את העומס המבני על הברך הפגועה ונשפר את זרימת הדם לנקודה.

כמובן שלכל אחד מהמקרים אבחנה שונה וייחודית והטיפול מותאם אישית לכל מטופל. בנוסף, הטיפול ברפואה סינית יכול לסייע בשיכוך הכאב, בשיקום המפרק הפגוע ובחזרה לפעילות.
הדיקור נמצא כמעודד הפרשת אנדורפינים בגופנו, המשמשים כמשככי כאבים טבעיים.

מחקר שפורסם בשנת 2002 מצא שדיקור סיני יעיל יותר בטיפול בכאב במפרק הברך, לעומת קבוצת הביקורת שבה לא ניתן טיפול לכאב. בנוסף, סקירה שנעשתה בנושא ופורסמה בשנת 2012 מצאה שדיקור סיני מהווה אפשרות יעילה לטיפול בכאב בקרב הסובלים משחיקת מפרק. לצד זאת, גם טיפול במגע, כדוגמת שיאצו וטווינא, מזרים דם לאזור הכואב והפגוע ומסייע בהחלמה ובשיכוך כאב.

טיפים נוספים כיצד אפשר להפחית כאבי הברכיים?

בחלק מהמקרים אפשר לעשות שינוי משמעותי בכאב, בעזרת כמה צעדים פשוטים ליישום. הנה כמה עצות לשמירה על בריאות הברך ולהפחתת הכאב:

  • תזונה – הורדה של מזונות מעודדי דלקת כמו סוכר וקפאין יעזרו לגוף להשתקם בצורה מיטבית ומהירה יותר.
  • מנוחה – במקרה של פציעה, חבלה או טראומה בברך, חשוב להקפיד על מנוחה ולהפחית את העומס על הברך.
  • שינוי באורח החיים – שילוב פעילות גופנית מתונה בשגרה והפחתת פעילות גופנית מאומצת המעצימה את הכאב, כמו גם הקפדה על ישיבה נכונה ובחירת נעליים אורתופדיות, יכולים להביא להקלה בכאבי ברכיים הנגרמים כתוצאה מהרגלים מזיקים או לא מותאמים.

מקורות:

דר' רגב, עקב אכילס, דר' קדוש, אלטמן, אינפומד

 

אלעדאלעד יצחקוב (Dipl CM (IATcm, ETCMA
מטפל ברפואה סינית ויפנית לטיפול במצבים מורכבים ומחלות כרוניות. מנכ”ל ובעלים של הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית (ICCM). חבר בצוות ההוראה של מכללת רידמן לרפואה משלימה. מטפל ב”מרכז טל”, במחלקה האונקולוגית בבית חולים תל השומר. נשוי ואבא לשלושה ילדים.

למידע נוסף»

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ