התינוק פוקח את עיניו, ואתם מזהים בהן אדמומיות. העיניים דומעות, אולי הוא אפילו שולח יד ומגרד אותן שוב ושוב. אם אתם הורים, אנחנו כמעט בטוחים שהסיטואציה הבאה אינה זרה לכם. 

דלקות בעין לתינוק היא תופעה שכיחה בקרב תינוקות ופעוטות, המטרידה הורים רבים. לעיתים רבות, ההורים מוצאים עצמם אובדי עצות. כיצד ניתן לדעת אם מדובר בבעיה חמורה הדורשת טיפול דחוף, או במשהו פשוט וחולף? מתי לפנות לטיפול?  

במאמר זה ריכזנו עבורכם את מירב המידע על דלקות עיניים לתינוקות ואפשרויות הטיפול בהן.

 

הגורמים לדלקות בעין לתינוקות

לדלקת עיניים יכולים להיות גורמים רבים: 

  1. דלקת עיניים המופיעה על הלחמית יכולה להיות נגיפית, כלומר כזו הנגרמת על ידי וירוס, או דלקת חיידקית, הנגרמת על ידי חיידק.
  2. אפשרות נוספת היא דלקת עיניים אלרגית – שמקורה באלרגיה לגירויים חיצוניים שונים, החל מאבקני צמחים, פרווה של חיות ועד לחומרים כימיים הנמצאים בתכשירי היגיינה ובחומרי ניקוי.
  3. לעתים רחוקות יותר מופיעות דלקות עיניים בעפעפיים, שגורמות לפגיעה או לסתימה בבלוטות השומן שבעין.
  4. במידה ודלקת העיניים מופיעה בשבועיים הראשונים לחייו של התינוק, הדבר עלול להעיד על הימצאות חיידקים מסוכנים בהם נדבק התינוק בעת הלידה עצמה. במצב זה, ישנה חשיבות רבה במתן טיפול רפואי מהיר ככל הניתן.
  5. יש תינוקות הנולדים עם חסימה בתעלות הדמעות, האחראיות על ניקוז הדמעות מהעין. מצב זה עלול לגרום להצטברויות של הפרשות בעין  והעין תראה רטובה ודומעת ולעיתים אף יכולים "להתלבש" על ההפרשה גם זיהומים נוספים.

קשור: איך עובד הטיפול בדלקת אוזניים אצל תינוקות

מהם התסמינים של דלקת עיניים לתינוקות?

  • דלקת עיניים זיהומית – על רקע נגיפי וחיידקי, מאופיינת באדמומיות בלחמית, בתחושת כאב, גרד ולעתים גם בנפיחות סביב העין.
  • כאשר מדובר בדלקת שמקורה בחיידק, תתלווה לתסמינים הפרשה מוגלתית מהעין, ולעומת זאת, כאשר מדובר בדלקת שמקורה בווירוס, ייתכן שנראה שהתינוק 'דומע', במקרים רבים דלקות זיהומיות יופיעו לצד הצטננות.
  • תינוק שסובל מדלקת עפעפיים יחוש יובש וצריבה בעיניים, ולעתים תופיע אדמומיות בעין וטשטוש בראייה.
  • דלקת עיניים אלרגית, לעומת זאת, תתבטא בתחושת גרד משמעותית ובדמעות מרובות.

מתי יש צורך לפנות לרופא?

ברוב המקרים דלקות עיניים בילדים אינן מסוכנות, אך אצל תינוקות קטנים הזיהומים יכולים להתפתח מהר ולצאת משליטה ולכן ההמלצה היא לגשת לאבחון ולטפל בדלקות במהירות. תינוקות עם דלקות חוזרות יקבלו טיפול מונע ובמצבים בהן הדלקת מופיע טיפול תרופתי לזיהום.

טיפול בדלקת עיניים לתינוק

מחצית מדלקות העיניים הזיהומיות הן דלקות הנגרמות על ידי חיידק. דלקות אלו דורשות טיפול אנטיביוטי, הניתן לרוב על ידי רופא הילדים. כשמדובר בדלקת עיניים ויראלית, לא פעם היא חולפת מעצמה ללא טיפול, אך הדבר נתון לשיקול הדעת של הרופא המטפל.

הטיפול בדלקת עיניים אלרגית יכול להיעשות בעזרת טיפות נוגדות אלרגיה (אנטי-היסטמיניות) ולעתים גם בטיפות הכוללות סטרואידים.

טיפול בדלקת עיניים אצל תינוקות

 

שיטות טיפול טבעיות בדלקות עיניים

  • אחד הדברים החשובים והבסיסיים, כשמדובר בטיפול בדלקת עיניים זיהומית, הוא שמירה על היגיינה. זאת, מכיוון שדלקות עיניים נגיפיות וחיידקיות הן מדבקות מאוד.  שמירה על היגיינה תתבצע באמצעות שטיפת ידיים אחרי כל מגע עם העין המודלקת, הימנעות משימוש באותה המגבת, ניקוי העין מההפרשות, ואף שטיפת העין מפעם לפעם. 
  • הנחת קומפרסים קרים על העין, של חליטת קמומיל או תה חרציות המונחת על העין יכולה לסייע, תה חרציות סיני גם יכול לסייע במניעה ועידוד ההחלמה בשתיה.

 

טיפול הרפואה הסינית בדלקת בעין לתינוקות

ברפואה הסינית לכל איבר חישה יש קשר לתפקוד של איבר פנימי אחר וגם קשר מרידיאני על פי המסלול שמגיע אליו.

ברפואה הסינית העיניים מקושרות לתפקידי הכבד ביכולת לראות את ה"דרך" באופן נקי וברור ולפיכך נפגעות מזיהומים או מחוסר הזנה של דם לכבד, בנוסף הן מחוברות למרידיאני הקיבה והמעי הגס דרך המסלול וגם דרך תפקודיהם.

בנוסף העיניים נקראות ברפאוה הסינית Shen Men, שער הנשמה ודרכן ניתן כמובן לזהות את מצבו הנפשי של האדם.

עוד לפני הטיפול, יבצע המטפל אבחון למקור המחלה, על פי ביטויי הדלקת וגורמים נוספים ויאתר האם ישנו גם קשר פנימי לזיהום החיצוני בעין..

לאחר האבחון, יותאם למטופל טיפול אישי עבורו, החל מדיקור סיני באיברים בהם נמצא חוסר איזון, דרך שינוי בתזונה ועד לשילוב צמחי מרפא בשגרה.

  1. תזונה לעיניים בריאות צריכה קבועה של מאכלים המכילים נוגדי חמצון, נוגדי דלקת וויטמינים מקבוצות C, E ו-B, יסייעו בשמירה על בריאות העין בשגרה. נוגדי החמצון המסייעים בהגנה על הרשתית הם לוטאין וזיאקסנטין, אותם ניתן למצוא בירקות ועלים ירוקים כדוגמת ברוקולי, כרוב ירוק, תרד, מנגולד וזוקיני, וכן בפירות וירקות נוספים, ביניהם מלון, תפוז, קיווי, דלעת, גזר ותירס.
    לצד אלו, תזונה נכונה כוללת גם המנעות ממזונות שעלולים להזיק לעיניים, ביניהם מזונות עתירים בסוכר, בשומן רווי ובמלח.
  2. שימוש בצמחי מרפא כיום ישנם מספר צמחי מרפא הידועים בהשפעתם החיובית על העין, המעודדים את זרימת הדם, מחזקים את הכבד, מוסיפים לחות לעיניים ופועלים כנוגדי דלקת טבעיים.  אחד מהם הוא גוג'י ברי (אטד פראי), הנמצא בשימוש ברפואה הסינית מזה מאות שנים, וידוע כמזין את דם הכבד, מנקה רעלים, נוגד זיהומים ויעיל בשמירה על בריאות העין, הודות להיותו עשיר בנוגדי חמצון.
    צמחי מרפא נוספים הנמצאים בשימוש נפוץ למניעת דלקות ומחלות עיניים הם האמלה, וכן צמח הבילברי, המכיל ריכוז גבוה של אנתוציאנידינים, להם השפעה חיובית בהגנה על רשתית העין ומערכת כלי הדם.

אסף מור, מטפל בילדים על פי הרפואה הסינית

אסף מור (Dipl CM (IATcm, ETCMA, מטפל, מורה ומנחה קליני ברפואה סינית, מומחה לרפואה סינית בילדים ומתבגרים. מנהל ובעלים של מרכז רפואות לרפואה משולבת, בעלים ויו"ר של הICCM (הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית), מרכז קורס התמחות ברפואת ילדים, מרצה ומנחה קליני בקמפוס ברושים, אוניברסיטת תל אביב.

למידע נוסף >

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ