הורים רבים פונים לעזרה בטיפול בשקד שלישי ולעיתים בדאגה גדולה.

המושג הזה, שלעיתים נקרא גם פוליפים או אדנואידים, נותר בחלל האויר ללא הסבר מסודר ולכן יוצר הרבה דאגה וחוסר אונים. הלחץ אף גובר כשהפיתרון הכמעט יחיד המוצע לטיפול הוא ניתוחי, אלמנט שמוסיף עוד חרדה ומתח. לפני הפניה לניתוח, ההורה הממוצע יפנה לעוד 2-3 חוות דעת שונות אצל מומחי אף אוזן גרון שלכולם אותו הפתרון, חלקם יציעו להמתין קצת, חלקם יעודדו לנתח בהקדם אך כמעט אף פעם לא יציעו פתרונות נוספים.

מטרת כתבה זו היא להעשיר את הידע של ההורים, להרחיב מעט את הדיון בנושא ולהציע מספר פתרונות נוספים שיכולים לשמש את ההורים בנוסף לפתרון הניתוחי.

תסמונת שקד שלישי (אדנואיד/ פוליפ) היא תסמונת חסימתית של מערכת הנשימה העליונה ואחת התלונות האופייניות ביותר במרפאת הילדים.

התסמונת מגיעה כתלונה עיקרית או כתלונה נלווית לתלונות נוספות כגון דלקות אוזניים, נזלת כרונית, בעיות נשימה, ריור בעיות שינה ועוד.

השקד השלישי הוא רקמה לימפתית שטוחה אשר ממוקמת מאחורי האף אשר יחד עם צברים לימפתיים נוספים כגון זוג השקדים בגרון, תפקידם לסנן את המזהמים הנכנסים למערכת הנשימה ואל הגוף.

כמו צברים לימפתיים אחרים, לשקד השלישי יש נטייה להתנפח בזמן זיהום ולהתנקז כשהאיום מוסר והגוף חוזר לשגרה.

לעיתים קרובות השקד השלישי נשאר נפוח וגדוש עקב זיהומים חוזרים ועקב שקיעה והצטברות של גורמי דלקת, כל אלו מחמירים כאשר קיים קושי מובנה או נרכש של הגוף בניקוז של הנוזלים הלימפתיים.

אסף מור, מנהל מרכז רפואות
הטיפול המערכתי ברפואה מסורתית יכול לאפשר להורה ולרופא לנסות לדחות את הניתוח ואף לבטל אותו במידה ולא יהיה בו צורך.
גם אם הוחלט לנתח, מטרת הטיפול היא לאפשר לילד החלמה טובה יותר ומניעה של הישנות של שקד שלישי, תופעה מאוד נפוצה.

המיקום הבעייתי של השקד השלישי מאחורי פתחי האף יוצר חסימה וקושי בנשימה מהאף כשהשקד נפוח ולכן גוררת עימה נשימת פה, ריור, מראה ״אדנואידלי״ (פה פתוח, פנים מאורכות עם חך מוגבה ועיניים “מזוגגות”), נחירות ואו הפסקות נשימה תוך כדי שינה (בזמן שיש אטרופיה/צניחה טיבעית  של הרקמות הרכות) שיכולות לגרום לחסר משמעותי בשעות שינה ולקשיי התפתחות.

נתון נוסף שמוסיף קושי על המצב הוא המיקום של השקד השלישי בפתחה של התעלה אוסטאכית, התעלה האחראית על השוואת לחצים וניקוז הנוזלים מהאוזניים. בגילאים צעירים, עקב מבנה הגולגולת הצעיר, תעלה זו היא גם יותר אופקית ולכן הניקוז הופך גם כך קשה יותר.

השילוב של כל אלו, יכול לגרום להצטברות של נוזלים באוזניים שיכולים לגרום לזיהומים חוזרים, ירידה בשמיעה ואף עליית לחץ שיכולה לגרום לקרע בעור התוף והפרשה של נוזלים לאוזן החיצונית.

סיכונים וסיבוכים

השקד השלישי אינו מסוכן, הוא תגובה טבעית ונורמלית של הגוף, אך גודש מתמשך שלו לאורך זמן יכול לעורר תופעות רבות כפי שמוזכר לעיל (נזלת, נשימת פה, נחירות, הפסקות נשימה בלילה וכו) ולעיתים הוא יכול לגרום לתופעות מצטברות אשר משפיעות על אורח החיים של הילד ומפריעות לבריאותו והתפתחותו התקינה.

הצטברות ממושכת של שקד שלישי יכולה לגרום:

  • דלקות אוזניים וזיהומים חוזרים במערכת הנשימה העליונה והתחתונה אשר בתורם יגרמו ללקיחה מתמשכת של תרופות אנטיביוטיות.
  • עיכוב התפתחותי שנגרם עקב הפגיעה באיכות השינה או עקב מחלות חוזרות.
  • עיכוב שפתי שנגרם עקב הירידה בשמיעה בשל הצטברות הנוזלים באוזניים
  • עיכוב חברתי עקב הקושי בתקשורת ותחושת הערפול שנובעת מהצטברות בנוזלים בפתחי החישה
  • הפרעות התנהגותיות שנובעות מהמצוקה המצטברת של קושי בהבנת המתרחש במרחב.

כל אחת מהתופעות האלו צריכה להבחן אל מול גורמים נוספים כגון גיל הילד, שלבי ההתפתחות וכמובן עוצמת התופעה.

לדוגמא, ילד שלא שומע טוב עקב שקד שלישי ונוזלים באוזניים והוא בשלבי רכישת שפה נמצא במצב שונה מילד בין 7-8 שלא שומע את המורה בכיתה.

הטיפול הקונבנציונלי: ניתוח שקד שלישי

הטיפול השגרתי בשקד שלישי הוא מעקב וניתוח במידת הצורך, במהלך הניתוח מנקזים את השקד השלישי ולעיתים קרובות גם מכניסים צינוריות לאוזניים (“כפתורים”)- לסיוע בניקוז ואיוורור האוזן. אצל ילדים עם שקדים גרוניים נפוחים מוצע גם להקטין את השקדים (בעבר היו מסירים) בשביל לאפשר מעבר אויר טוב יותר במורד קנה הנשימה.

מעבר לניתוח, רוב שיטות הטיפול האחרות הוכחו והוסכמו בפורום רופאי הילדים האמרקאי כלא מספיק יעילות ולא כדאיות בהסתכלות רחבה של הטיפול בילד (טיפול באנטיביוטיקה מונעת, סטרואידים או תרופות אנטיהיסטמיניות) ולכן השימוש בהן הוא מאוד מועט ורק במקרים מובהקים שיש צורך בהם.

באותו פורום רופאי הילדים האמריקאי גם הוסכם ששיטת הטיפול המומלצת היא הסבר על הגורמים לשקד שלישי והדרכת הורים שלצערנו לא נעשת מספיק.

הטיפול הטבעי בשקד שלישי: מה יש לרפואה המסורתית להציע?

רפואה סינית היא רפואה מסורתית בעלת ראיה הוליסטית: סימפטום/ מחלה נגרמת כחלק ממכלול של מערכות ולא רק בגלל בעיה נקודתית.

בראיה המערכתית השקד השלישי הוא חלק ממכלול של מערכת הנשימה (עליונה ותחתונה), מערכת החיסון, המערכת הלימפתית ומושפע מאוד ממצב מערכת העיכול.

בעוד שלושת המערכות הראשונות הן יותר מקובלות ע”י רופאי אא”ג, החיבור למערכת העיכול הוא תמיד יותר קשה ל”עיכול”. ברפואה הסינית הרבה הסברים על הקשר בין שתי המערכות (נשימה ועיכול) אך ההסבר הפשוט הוא הקשר דרך המערכת הלימפתית שעוטפת ומנקזת נוזלים וחומרים שמופרשים מהתאים של האפיתל של מערכת העיכול ומערכת הנשימה לתעלת “ביוב” אחת גדולה. וכשאחת המערכות מפרישה בייתר/ מודלקת / עמוסה ברעלנים, העומס מצטבר ומשפיע על המערכת האחרת.

בקיצור, רגישות למזון ודלקתיות במעי יכולה לגרום לגודש של נוזלים בבלוטות הלימפה המערכת הנשימה- כגון השקד השלישי.

בהיותה רפואה מסורתית ועתיקה, לרפואה הסינית פתרונות רחבים עוד מהתקופה שבה לא היו קיימות התרופות החזקות שקיימות היום ולכן יש לה מה להציע כאשר הבחירה היא להימנע מתרופות (בחירה שצריכה להעשות באופן מושכל ביעוץ הרופא המטפל).

כיצד מטפלים ברפואה סינית?

חשוב לציין שהטיפול המסורתי אינו “אלטרנטיבי” לניתוח. הוא רק מוסיף רובד למכלול השיקולים. המטפל ברפואה סינית אינו ממליץ בעד או נגד ניתוח אלא מאפשר מרחב טיפולי נוסף שיכול לאפשר, בעצה עם הרופא המטפל שיקולים נוספים להחלטה.

באופן כללי, במקרים בהם קימות תופעות של עיכובים כפי שצויין לעיל אנו ממליצים לגשת לניתוח בהקדם האפשרי.

הטיפול המערכתי ברפואה מסורתית יכול לאפשר להורה ולרופא לנסות לדחות את הניתוח ואף לבטל אותו במידה ולא יהיה בו צורך וגם אם הוחלט לנתח, מטרת הטיפול היא לאפשר לילד החלמה טובה יותר ומניעה של הישנות של השקד (תופעה מאוד נפוצה).

למעשה הטיפול מאפשר לילד להתחזק ולהחלים מעבר לטיפול הניקוזי הדחוף שהוא צריך או לא צריך לעשות.

הליך הטיפול בשקד שלישי ברפואה מסורתית

לאחר איבחון מסודר ע”י מטפל מוסמך ולאור המלצות הרופא המטפל, תיבחר אסטרטגית הטיפול שתכלול:

  • חיזוק המערכת המוחלשת – בדר”כ ע”י דיקור, המלצות תזונה, פורמולות צמחי מרפא או הומיאופתיה.
  • סילוק שאריות של נוזלים ממערכת הלימפה- עיסויים, דיקור, צמחים, הומיאופתיה ושמנים אתרים.
  • טיפול מניעתי- הדרכת הורים לאורח חיים נכון לילד, תזונה ופעילות גופניות מתאימות.

טיפ לטיפול טבעי לסיום…

ד”ר רחמנינוב שטיפל בתל אביב הצעירה סביב קום המדינה, ולא היה חסיד של תרופות (שגם לא היו מספיק זמינות באותה התקופה) היה רושם לכל ילד עם נזלת ושקד שלישי דיאטה נטולת חלב ו 30 ביקורים בים (אותם האם היתה צריכה להחתים אצל המציל).

מי מלח הם פתרון מצויין להפחתת גודש לימפתי, ניתן להשתמש בהם בתרסיס, בשטיפה, באינהלציה מחוזקת או פשוט בביקור בים.

לפרטים נוספים וקביעת פגישה, צרו קשר

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

אסף-מור-מטפל-בילדים-ברפואה-סינית-2-e1634734299983

אסף מור (Dipl CM (IATcm, ETCMA

מטפל, מורה ומנחה קליני ברפואה סינית, מומחה לרפואה סינית בילדים ומתבגרים. מנהל ובעלים של מרכז רפואות לרפואה משולבת, מקים ויו”ר של הICCM (הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית), מרכז קורס התמחות ברפואת ילדים, מרצה ומנחה קליני בקמפוס ברושים, אוניברסיטת תל אביב.

למידע נוסף >

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ