מי לא גדל על פניה ברגשטיין, לוין קיפניס ו״גינה לי, גינה לי״?

בימי קורונה וסגר, יש לנו הזדמנות להתקרב קצת אל השדה, הגינה והאדמה, להתבונן בטבע ולהשתמש במה שיש לו לתת לנו לפי צרכינו. זריעה או שתילה בערוגה, אדנית או עציץ היא פעילות מהנה בכל גיל ומחברת אותנו לאדמה- האלמנט שהתערער עם בוא הקורונה ששמטה לנו את הקרקע מתחת לרגליים. 

פעילות בגינה עם הילדים מחזקת את הקשר שלהם עם ירקות, פירות וצמחי תבלין וחוויה כזאת גורמת אפילו לילדים בררניים להסכים לטעום את פרי גינתם שלהם, ששתלו, השקו וגידלו בעצמם. 

הגינה והרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית תקופת הסתיו מהווה מעבר מעונת היאנג לעונת היין. הביטוי ששינוי זה מקבל במטבח הוא מעבר למזונות יותר ייניים. ירקות שגדלים מעל האדמה הם יאנג, ואלה שמתחת לאדמה הם יין.  ירקות נוספים שמתאימים לעונה הם כרובים, ירקות עלים ירוקים שאפשר גם לבשל או להקפיץ קלות כמו תרד, מנגולד וקייל. כרשה, בצל, עירית, ושומר.  בימים קרים יותר נוסיף לתזונה שורשים כמו סלרי, גזר, בטטה ואפילו קולרבי.

במקביל גם נעבור בהדרגה למזונות יותר מחממים: פחות ירקות חיים ויותר ירקות שעברו חימום בהקפצה, בישול או אפייה, ירקות כתומים ותבלינים מחממים כמו ג׳ינג׳ר, קינמון, הל, ציפורן ועוד. נשתמש  בצמחי תבלין מכיחי ליחה כמו מרווה, ונעדיף תה ג׳ינג׳ר וקינמון על פני  המנטה והנענע המקררים.

עונת הסתיו היא לא שיא היין כמו החורף, ולעיתים היא מבלבלת. יש בה ימים קרירים עם רוחות, ופתאום ימים חמימים שמגרים אותנו להתרפק על הקיץ החולף ולהיאחז בו עוד קצת בלבוש סנדלים וחולצה קצרה. השינויים המהירים האלה מבלבלים אותנו ואת גופנו, ויש נטייה להתקרר. במקרים כאלה יש מיד לחמם את הגוף בשתיית תה קינמון חם או ציר עוף ועצמות ולהזיע היטב מתחת לשמיכות. ירקות שטוב לשתול עכשיו הם מנגולד, כרוב, כרובית, קולרבי, סלרי, פטרוזיליה, וחסות. כיף לזרוע עם הילדים צנוניות וגזרים כי אלה מניבים מהר ללא המתנה ארוכה.

מתכונים סתווים שילדים אוהבים

מרק עצמות, עוף וירקות מחזק:

מצרכים:

שש עצמות מח

שש רגלי עוף ( פולקעס)

חתיכת אסאדו או שפונדרה עם העצם או אוסו בוקו

בצל

ראש שום

חתיכת ג׳ינג׳ר באורך אצבע

שורשים ( מה שיש)

סלרי, פטרוזיליה, לפת, צנון, קולרבי, גזרים

שני קישואים

חתיכת דלעת או דלורית

צרור פטרוזיליה

עלי סלרי

צרור שמיר

טימין

מלח פלפל

אופן הכנה:

למלא סיר גדול ( לפחות שמונה ליטר) בהרבה מים שיכסו את כל העצמות והבשר.

להביא לרתיחה, לקפוץ את הקצף האפור, ואז להחליש את האש לכדי בעבוע בלבד. להשאיר 24 שעות על האש

אחרי 24 שעות להגביר את האש ולהוסיף את כל הירקות והטימין ללא השמיר והפטרוזיליה. . לבשל שעתיים.

להוסיף מים שהתאדו, לתבל במלח ופלפל לפי הטעם, להוסיף שמיר ופטרוזיליה ולבשל עוד עשר דקות.

אחרי שמתקרר לחלק למנות ולהקפיא את הנוזלים, הבשר והירקות ( לזרוק עצמות ועלים ״ נבולים״).

לאכול לפחות מנה ביום.

פודינג אורז:

לבשל שתי כוסות אורז ( אפשר להשתמש באורז מאתמול)

כשהאורז מוכן, להוסיף כוס חלב שקדים או חלב קוקוס, כף דבש או סילאן, חצי כפית קינמון ולהמשיך לבשל על אש קטנה תוך כדי ערבוב. אם סמיך מידי אפשר להוסיף מים.

אפשר להוסיף צימוקים, אגוזים, וניל, ציפורן, הל ועוד לפי מה שאוהבים.

תה מרווה:

לחלוט מרווה טרייה במים רותחים. אפשר לשתות ככה או להמתיק עם דבש.

תה טעים, מחמם ומכייח.

יעל שפירו

יעל שפירא

מטפלת ברפואה סינית מאז 2006. מתמחה ברפואת נשים, ילדים, מחלות כרוניות ואוטואימיוניות. בעלת תואר שני ותואר דוקטור ברפואה סינית

למידע נוסף >

    פניה למומחים של רפואות

    קביעת פגישה
    צוות המומחים
    שיטות טיפול
    יצירת קשר
    צ'י קונג

    רוצה לחזק את הגוף והבריאות בשיטה מסורתית המשלבת תרגילי תנועה, נשימה ומדיטציה?

    תרגול צ'י קונג

    מחיר מיוחד למטופלי רפואות

    השאר\י פרטים כאן >>