כבד שומני היא מחלת כבד שהופכת נפוצה יותר ויותר בעשורים האחרונים, וכיום נחשבת למחלת הכבד השכיחה בעולם המערבי. כ-25% מהאוכלוסייה סובלים מכבד שומני ובקרב חולי סוכרת 2 המספרים עולים לכ-55% ואף ל-80% מאלה הסובלים מהשמנת יתר. למרות שכבד שומני יכול להופיע בכל גיל, לרוב הוא יופיע במבוגרים בעשורים החמישי והשישי לחייהם, או בקרב הסובלים מגורמי סיכון ומחלות רקע שהוזכרו.

בניגוד למחלות אחרות, כבד שומני היא 'מחלה שקטה', לרוב ללא תסמינים ולכן רבים אינם מודעים לעובדה שהם סובלים ממנה. אבחון של המחלה חשוב לצורך מניעת המשך התקדמותה, ולהבטחת תפקודו התקין של הכבד.

מי נמצא בסיכון מוגבר למחלה? מהן ההשלכות האפשריות שלה? איך מאבחנים וכיצד מטפלים בכבד שומני? ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא.

מהם ביטויי המחלה?

מחלת הכבד השומני שאינה על רקע צריכת אלכוהול מתבטאת בהצטברות לא תקינה של שומן בתאי הכבד, המובילה בתורה לפגיעה בתפקוד התקין של הכבד.

מהם הגורמים לכבד שומני?

ישנם מספר גורמים שעלולים להוביל להתפתחות כבד שומני, ביניהם:

  • השמנת יתר, טרום סוכרת או סוכרת מסוג 2 – הסובלים מהשמנת יתר ומסוכרת נמצאים בסיכון גדול פי שלוש לפתח כבד שומני, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
  • יתר לחץ דם
  • בעיות לב וכלי דם
  • רמה גבוהה של שומנים בדם
  • אורח חיים יושבני – מחקר מ2015 מצא שצפייה של מעל 3 שעות ביום בטלוויזיה, הכפילה את הסיכון לפתח כבד שומני

גורמי סיכון אלו הם חלק מביטוייה של התסמונת המטבולית, שיכולה להוביל גם לכבד שומני.

  • גנטיקה – נראה שבחלק מהמטופלים ישנו מרכיב גנטי להתפתחות כבד שומני.
  • תזונה לקויה – צריכת מזון מעובד ומתועש עלולה להגדיל את הסיכון לפתח כבד שומני.

מהם תסמיני המחלה?

ברוב המקרים, המחלה אינה מתבטאת בתסמינים ולכן אנשים רבים אינם מודעים לקיומה. הכבד הוא איבר בעל יכולת התחדשות עצמית, ולכן ביכולתו להמשיך ולתפקד לאורך זמן רב, גם כאשר הוא נפגע. במקרים מסוימים יופיעו עייפות או תחושת כאב בצדה הימני של הבטן.

האם זה מסוכן?

ללא טיפול, השומן העודף בכבד עלול לפגוע בתפקודו ולהוביל להתפתחות סיבוכים.

  • כבד שומני מודלק (NASH) –   מדובר במצב דלקתי שעלול להתבטא בטחול מוגדל, הצטברות נוזלים בבטן וצהבת.
  • הצטלקות של תאי כבד – פגיעה המתבטאת בהפיכת רקמה בריאה של הכבד לרקמה צלקתית שאינה מתפקדת. 
  • שחמת הכבד, המתבטאת בהצטלקות של חלקים גדולים בכבד, עד כדי אי ספיקת כבד וצורך בהשתלת כבד.

איך מאבחנים כבד שומני?

אבחון המחלה חשוב ביותר לצורך מניעת התפתחות סיבוכים ופגיעה נוספת בכבד.

  • הדרך היעילה ביותר לאבחון המחלה היא באמצעות בדיקת הדמיה כדוגמת אולטרה-סאונד או MRI, בה ניתן לצפות בכמות השומן שהצטבר בכבד. 
  • בדיקת אנזימי כבד – במקרים מסוימים ייתכן שתבוצע בדיקת דם, שמטרתה לבחון את רמת אנזימי הכבד – כאשר רמות גבוהות עלולות להצביע על כבד שומני.
  • ביופסיה של הכבד – כאשר האבחנה אינה מדויקת מספיק, או כאשר קיים חשש לדלקת בכבד או הצטלקות הרקמה, ייתכן שתופנו לביצוע ביופסיה

לאחר האבחון תינתן דרגה מ1-4 שתקבע את רמת המעקב וייתכן גם הטיפול.

טיפול בכבד שומני

כיום אין טיפול תרופתי המיועד לסובלים מכבד שומני. הטיפול מתמקד בהפחתה של גורמי הסיכון למינימום וטיפול במחלות רקע קיימות. אורח החיים המערבי מתבטא בשעות ישיבה מרובות, הפחתה בפעילות הגופנית וצריכה של מזונות מעובדים, עתירי שומן וסוכר. אלו מעלים את הסיכון לפתח מגוון מחלות, וביניהן כבד שומני. שינוי באורח החיים, בוודאי בשלבים המוקדמים של כבד שומני (דרגות 1-2) הוא הטיפול המומלץ וזה כולל הפחתת גורמי סיכון כמו שליטה ברמת הכולסטרול, הפחתת לחץ דם, הפחתת משקל, איזון רמות הסוכר ופעילות גופנית קבועה.

טיפול בכבד שומני ברפואה אינטגרטיבית

על פי הרפואה הסינית, הכבד הוא איבר בעל תפקיד חשוב ביותר, האחראי על מגוון תהליכים, ביניהם זרימה של צ'י (אנרגיה) בגוף ופיזור הדם אל האיברים השונים. כבד שומני לא יתפקד טוב והרפואה האינטגרטיבית מציעה מגוון כלים המאפשרים טיפול ואיזון של הכבד.

תזונה

טיפול בתזונה בכבד שומני יכלול צריכה של דגנים בריאים (כמו דוחן, כוסמת) ירקות, במיוחד ירוקים ומרירים, קטניות, אגוזים מסוימים וזרעים, הפחתת הצריכה של פחמימות פשוטות (ריקות) ומזונות עתירי סוכר ושומן. בנוסף, ההמלצה היא להפחית למינימום את צריכת האלכוהול והקפאין, המשפיעים גם הם לרעה על כבד שומני. המלצות התזונה יינתנו בהתאמה אישית למצב הגופני הכללי בהתאם לאבחנה הסינית ובדיקות הדם.

צמחי מרפא

צמחי מרפא מסוימים יכולים להיות בעלי השפעה חיובית על כבד שומני

  • גדילן מצוי – מכיל נוגדי חמצון בשם סילימרין, היעילים בשיקום תאי הכבד ובשיפור התפקוד שלו, וכן מסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם.
  • שורש שן הארי – צריכת השורש מגבירה את ייצור נוזל המרה, מגדילה את פינוי הרעלים מהגוף ומסייעת לפעילות הכבד. הריכוז הגבוה של נוגדי החמצון שבשורש עשוי להגן על תאי הכבד.
  • תה ירוק – מכיל פוליפנולים וEGCG אשר עוזרים בניקוי הכבד ושיקומו

אתם מוזמנים לבקר בתוכניות שלי:

לנצח את הכולסטרול, הסוכר ולחץ הדם הגבוהים! ב6 שבועות – לחצו כאן

לנצח את המשקל הגבוה עם תכנית הבריאות שלנו! BE.EAT.WELL – לחצו כאן

 

 

צריכים עזרה עם כבד שומני? צרו איתי קשר

לתיאום פגישה וייעוץ עם דר' גיל ברזילי

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

ד"ר גיל ברזילי מטפל סיניד”ר גיל ברזילי Dipl CM PhD. מטפל ברפואה סינית, יפנית ותזונה מסורתית. גיל הינו בוגר בהצטיינות של לימודי רפואה סינית בקמפוס ברושים. בנוסף, השלים גיל לימודי התמחות של שנה בתזונה מקרוביוטית וסינית בשיטת TEF, ושנתיים לימודי התמחות ברפואה יפנית על פי קיקו מטסומוטו.

למידע נוסף»

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ