אם חווית אירוע טראומטי ומצאת את עצמך חווה אותו מחדש שוב ושוב לאורך זמן, ייתכן שמדובר בפוסט טראומה.
פוסט טראומה, או בשמה המקצועי – הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), היא מצב בו אירוע שנחווה על ידינו כטראומטי, ממשיך להשפיע עלינו ועל חיינו באופן משמעותי ולאורך זמן.

אך מהי בעצם טראומה?

מדובר בחוויה סובייקטיבית, שעלולה להגרם במצבים שונים – החל ממעורבות במלחמה, תאונה, אירוע אלימות או טרור, תקיפה מינית, אסון טבע, נוכחות באירוע שבו אדם אחר נהרג, ואירועים אחרים שאותם אנו חווים כמסכני חיים.
בזמן האירוע הטראומתי, אנו חווים סטרס והצפת יתר של גירויים, מעבר למה שביכולתנו לעבד.
הטראומה מובילה להתפתחות תגובת דחק, כאשר מראות, קולות ותחושות מתוך האירוע הטראומתי מתפרצים באופן פתאומי ומציפים את הנפגע, נפשית ופיזית, באופן שגורם לו לחוש שהוא חווה את הטראומה מחדש.

רבים חווים במהלך חייהם אירוע טראומתי, אך חשוב לציין שלא כל אדם שחווה טראומה יפתח הפרעת דחק פוסט טראומתית. על פי ההסתדרות הרפואית בישראל, כ-9% מהאוכלוסייה סובלים מההפרעה.

תסמינים של פוסט טראומה

תסמיניה של ההפרעה יכולים להופיע מיד לאחר האירוע הטראומתי, ואף בטווח של מספר חודשים לאחריו.

נהוג לחלק את התסמינים לארבע קבוצות:

  • תסמינים חודרניים – אלו כוללים חוויה מחדש של האירוע הטראומתי, כאשר הנפגע רואה, מריח, חש טועם דברים שהיו באירוע וחווה אותם שוב, באופן שמציף אותו ומעורר בו חרדה, מצוקה ותחושות קשות אחרות. התסמינים יכולים להתבטא בערות (פלאשבקים) או בשינה (סיוטים וחלומות בלהה).
  • תסמינים הימנעותיים – מכיוון שהטראומה מעוררת תחושות מאיימות, נפגעים יעדיפו להמנע ככל שניתן מלהזכר באירוע הטראומתי. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בהמנעות מלחשוב או לדבר על האירוע, או המנעות מ'טריגרים' שעלולים להזכיר לו את האירוע, כדוגמת ממקום האירוע או מקומות דומים, פעילויות ואף מפגש עם אנשים שעלולים להזכיר לנפגע את האירוע. המנעות זו עלולה אף להוביל לתחושה של חוסר הנאה כללית ולניתוק מהסביבה.
  • עוררות יתר – החוויה הטראומטית ותחושת הסכנה המיידית שנלווית לה, עלולים לגרום לנפגע לחוש שהעולם הוא מקום לא בטוח, ולפתח דריכות יתר ומתח תמידי שמוביל לקשיי ריכוז, קושי להרדם, ולחץ מרעשים או שינויים פתאומיים בסביבה. 
  • שינויים בקוגניציה ובמצב הרוח – החוויה הטראומטית עלולה להוביל את הנפגע לחוות שינויים קיצוניים במצב הרוח, תחושת אשמה, תוקפנות והתפרצויות זעם, דכדוך ואף דכאון.

 

אבחון פוסט טראומה

על פי ה- DSM-5 – ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, אבחון פוסט טראומה מתבסס על קיומם של מספר קריטריונים:

  • הנפגע חווה אירוע טראומטי באופן ישיר או דרך אדם קרוב.
  • הנפגע סובל לפחות מאחד הסוגים של תסמיני ההפרעה (תסמינים חודרניים, המנעותיים, עוררות יתר ושינויים במצבי הרוח).
  • התסמינים מופיעים במשך חודש לפחות.
  • ההפרעה מובילה לפגיעה ביכולת הנפגע לקיים שגרת חיים פעילים ולתפקד כבעבר ואף למצוקה נפשית.

טיפול בפוסט טראומה

נדגיש שלא כל אדם הסובל מפוסט טראומה יזדקק לטיפול בהפרעה, והצורך בטיפול הוא סובייקטיבי. חלק מהסובלים מטראומה יתאוששו בתוך שלושה חודשים מהאירוע הטראומטי וישובו לחייהם.
אם החוויה הטראומטית ממשיכה להטריד אותך, שבה ומופיעה שוב ושוב, אם חשת שינויים במצב הרוח או ביכולת התפקוד שלך בשגרה – כדאי לפנות לייעוץ ולבחון אפשרות לטיפול בהפרעה.

הטיפולים האפשריים בפוסט טראומה כוללים בין היתר טיפולים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים למיניהם, לצד טיפולים תרופתיים במידת הצורך. לצד אלו, ישנן כיום עדויות להשפעה המיטיבה של רפואה אינטגרטיבית לטיפול בפוסט טראומה.

טיפול ברפואה סינית (דיקור/ צמחי מרפא) – ברפואה הסינית מייחסים לגוף ולנפש משמעות אחת ללא הבדל בין הפיזי לנפשי, תסמינים פיזיים הם חלק מתמונה ריגשית ולהיפך, הטיפול בדיקור או בצמחי מרפא עוזר לטפל בחולשה של איברים או בפעילות לקויה / חסימה בתנועת בדם והאנרגיה לאיבר ובכך הוא פותר את החולי הפיזי והנפשי.
לדיקור סיני אפקט מרגיע, ולכן הוא יעיל בהפחתת עוררות היתר ותחושת המתח הנלווים לפוסט טראומה.
לצמחי המרפא יש עדויות מרשימות ארוכות שנים בטיפול בבעיות ריגשיות ונפשיות, היחודיות של טיפול בצמחי מרפא הוא היכולת לייצר סינרגיה של צמחי מרפא שונים להתאמה מדוייקת של הטיפול למטופל.

טיפול בשיאצו ובטווינא – דומה מאוד לטיפול בדיקור סיני ביכולת להניע דם ואנרגיה לאיברים הפגועים אך יחד עם זאת מאפשר איכויות נוספות – טיפול פיזי באיזורים כואבים והפגת מתח שקורה מעצם המגע הפיזי. על פי הרפואה הסינית, הגוף והנפש קשורים ומשפיעים זה על זה. כשאדם חווה תסמינים של מתח, חרדה ועוררות יתר, הדבר יתבטא גם גופנית – בהתקשות השרירים, בייחוד באזור הצוואר והכתפיים. תסמינים נפשיים עלולים להוביל להופעתן של מגוון בעיות גופניות, החל מכאבי ראש, בעיות עיכול, חולשה ועייפות ועוד. טיפול בשיאצו וטווינא מסייע בשחרור המתח המצטבר בשרירים ואף בהפגת מתחים נפשיים.

רפלקסולוגיה – על פי שיטה זו כף הרגל היא מפה, המשקפת את מצב האיברים בגוף, ואף את הנפש, כאשר נקודות שונות בכף הרגל משקפות איברים שונים. במסגרת הטיפול מתבצע עיסוי בנקודות שונות בכף הרגל, בהתאם לבעיה או למצב הרפואי ממנה סובל המטופל. העיסוי הוא בעל אפקט מרגיע, מפחית תחושות של סטרס ומשרה רוגע.

תרפיה בתנועות עיניים (EMID) – מדובר בשיטת טיפול המשתמשת בתנועות עיניים, על מנת לשחרר את הקידוד הקיים במוחנו עבור חוויות עבר. כשאנו מבצעים פעולת הזכרות באירוע מסוים, העין שלנו זזה למיקום מסוים, שהינו קבוע.
מדובר למעשה בחלק מצורת קידוד המידע המאוחסן במוחנו, עבור אותו אירוע. לכן, שינוי דפוס תנועת העיניים הקיים בשליפת הזכרון עבור אותו אירוע, 'שוברת' למעשה את הקידוד הקיים. שינוי זה לא מוחק את הזכרון הטראומטי, אך מאלץ את מוחנו לקודד מחדש את אותו הזכרון, וכך למעשה מנתק בין הזכרון לבין החוויה האישית שלו כטראומה.
בטיפול, שעשוי להמשך מספר מפגשים, המטופל מזיז את העיניים לפי הוראות המטפל, תוך כדי העלאת הזכרון הטראומטי.
הטיפול מתאים במיוחד למטופלים שאינם מעוניינים בטיפול פסיכותרפי ואינם רוצים לשוחח על האירוע הטראומטי.

ברפואות אנו יודעים להתאים למטופל את הטיפול הנכון ביותר ולכוון לשיטות טיפול נוספות היכולות לחזק ולהאיץ את תהליך ההחלמה. 

נשמח לסייע. 

 

צוות רפואות

מקורות:

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) – הסתדרות הרפואית בישראל 

תסמונת פוסט טראומתית: מהי פוסט טראומה? – נט"ל

מהי הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD)? – טיפול פסיכולוגי

כיצד עיסוי עוזר לפוסט טראומה

הקשר בין תנועות עיניים לשינוי

לתאום פגישה וייעוץ עם מומחי רפואות

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ