היא נמשכת שעות ואף ימים, מופיעה בקרב 10% מהאוכלוסייה, תוקפת יותר נשים מגברים ועלולה להוביל את הסובלים ממנה לחוסר תפקוד של ממש. הכירו את המיגרנה. אם אתם סובלים ממנה בחיי היום-יום ותוהים מה ניתן לעשות על מנת למנוע ולטפל בהתקפים שמשבשים את שגרת החיים, המאמר הזה הוא עבורכם.
במאמר נרחיב על מיגרנה כללית והורמונלית, נפרט על הגורמים לה, התסמינים ונעניק כמה עצות שימושיות לטיפול במיגרנה ומניעה שלה.

מה זה מיגרנה?

מיגרנה היא מחלה כרונית, הכוללת התקפים חוזרים של כאבי ראש הולם ברמה ובעוצמה משתנה, הנמשכים עד 72 שעות, ומלווים בתסמינים גופניים ונפשיים. מקורה של המילה מיגרנה במילה היוונית Hemicrania , שמשמעותה חצי גולגולת, כשם אחת מצורות הופעתה של המיגרנה – כאב ראש חד צדדי. 

מיגרנה שכיחה פי שלושה עד ארבעה בנשים, כאשר ההתקף הראשון עלול להופיע כבר בגיל ההתבגרות, ועד גיל 40. החדשות הטובות הן ששכיחות המיגרנה יורדת עם הגיל.

על אף שזוהי תופעה מאוד נפוצה בעולם המודרני, הרפואה המערבית טרם מצאה טיפול המאפשר החלמה מלאה עבור הסובלים ממיגרנות. כיום, בעזרת סיגול אורח חיים בריא, הימנעות מגורמים מעוררי התקפים וטיפולים תומכים, ניתן להפחית את תדירות ההתקפים באופן משמעותי ולהקל על התסמינים. 

קשור: איך לטפל בכאבי ראש עם רפלקסולוגיה

 

מה היא מיגרנה הורמונלית?

קיימת סברה כי קיים קשר בין הורמון האסטרוגן בגוף האישה לבין הופעת התקפי המיגרנה והחמרתם, ולכן נשים מועדות לסבול ממיגרנה יותר מגברים. נשים רבות הסובלות ממיגרנה מדווחות שהן חוות התקפים סביב מועד הווסת שלהן, ואחרות מספרות שהתקפים סביב זמן הווסת הם עוצמתיים וממושכים יותר.  

 

תסמינים למיגרנה

למיגרנה מאפיינים ייחודיים, המבדלים אותה מכאב ראש סטנדרטי. מקובל לחלק את המיגרנה לשני סוגים: נפוצה וקלאסית, כאשר מיגרנה קלאסית מאופיינת בהופעת תסמינים מקדימים כדוגמת כתמים שחורים והבזקי אור הנקראים אאורה, המתרחשים בסמוך להתקפים.

טרם הופעת ההתקף, חלק מהאנשים יחושו תנודות במצב הרוח, בתיאבון וברמת האנרגיה.

התקף המיגרנה מלווה בכאב ראש פועם, בצד אחד או בשני צדי הראש. מיגרנה מלווה לא פעם ברגישות לאור ולרעשים, ועלולות להתלוות לה בחילות והקאות ואף חולשה.

 

מה גורם למיגרנה

הרפואה המערבית טרם זיהתה את המנגנון המדויק המוביל להתפתחותה של מיגרנה, וכיום הסברה היא ששינויים ברמות חומרים כימיים במוח וביניהם סרוטונין, משפיעים בתורם על כלי הדם במוח, ומובילים להתפרצות ההתקפים.

מיגרנה נחשבת למחלה בעלת רכיב משפחתי: ל-70% מהסובלים ממיגרנה ישנו קרוב משפחה בדרגה ראשונה שסובל אף הוא מהמחלה. בנוסף, הסיכוי של אדם שאחד מבני משפחתו הגרעינית סובלים ממיגרנה לסבול גם הוא מהמחלה עומד על פי 1.5 עד 2 לעומת האוכלוסייה הכללית.

(מקור: Infomed)

לצד זאת, ישנם גורמים נוספים שעלולים להוות טריגר להתפרצות ההתקפים בקרב הסובלים ממיגרנות. ביניהם גורמים נפשיים כדוגמת מצבי סטרס, חרדה ודכאון, גורמים פיזיים כדוגמת חוסר בשינה, עייפות, מאמץ גופני רב וגורמים סביבתיים כדוגמת רעש קיצוני, שינויים במזג האוויר וחשיפה לאור חזק. קיימת השערה ששינויים בתזונה וצריכת מזונות מסוימים כדוגמת אלכוהול, ממתיקים מלאכותיים  וצריכה מרובה של משקאות עתירי קפאין, שוקולד וגבינה צהובה, עלולים להוות גם הם גורמים מעוררי התקף.

 

טיפול במיגרנה: 10 טיפים איך לטפל ולהעביר מיגרנה 

ריכזנו עבורכם מספר עצות שימושיות לטיפול ומניעת ההתקפים, אותם ניתן לחלק ל-3 היבטים:  

הפחתת התקפי המיגרנה באמצעות אורח חיים בריא

  • הקפידו על שנת לילה מספקת, הכוללת שינה וקימה בשעות קבועות ככל הניתן.
  • שלבו פעילות גופנית בשגרה – היא הוכחה כגורם המפחית את תדירות ההתקפים.
  • נסו להימנע מאכילה של גורמים מעוררי התקף כדוגמת צריכה גבוהה של קפאין, משקאות אלכוהוליים וממתיקים מלאכותיים. חלק מהאנשים מדווחים כי ויתור על שוקולד וגבינה צהובה סייעו להם בהפחתת תדירות ההתקפים.  
  • לא בטוחים מהם הגורמים שמעוררים התקף? נהלו יומן, בו תוכלו לכתוב את המאכלים שאכלתם בכל יום, וציינו באילו ימים הופיעו התקפי מיגרנה. יומן כזה עשוי לסייע לכם באיתור מאכלים שמהווים טריגר להתקף.
  • עבור חלק מהאנשים, טיפולים ברפואה משלימה כדוגמת דיקור סיני, עיסוי ואף שילוב תוספי מזון בתזונה היומית, נמצאו כיעילים בהפחתת תדירות ההתקפים.

חשוב לציין שבקרב אנשים שונים, גורמים שונים עלולים לשמש טריגרים להופעת מיגרנה, ולכן אין טיפול או התנהגות אחת שנכונה לכולם, ומומלץ לבדוק את השפעתם של שינויים שונים באורח החיים על הופעת ההתקפים.

 

תרופה למיגרנה: אילו טיפולים תרופתיים יכולים לסייע במניעת ההתקפים? 

  • כיום ישנן עדויות אודות מגוון תרופות שמיועדות לטיפול במחלות אחרות – כדוגמת נוגדי דכאון, תרופות נגד פרכוסים, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם ומחלות לב ועוד, שנמצאו יעילות גם בהפחתת התקפי מיגרנה. במידה והטיפול הסטנדרטי לא סייע לכם, ניתן לבחון מול הרופא המטפל אפשרות להתאמת אחד מטיפולים אלו.
  • בשנים האחרונות פותחו מגוון אפשרויות תרופתיות ייעודיות למניעת התקפי מיגרנה, הניתנות עבור אלו ששינוי באורח החיים ונטילת משככי כאבים לא הובילו להטבה משמעותית. בין טיפולים אלו ניתן למנות תרופות ביולוגיות, הניתנות בזריקה תת עורית ומבוססות על חסימה של חלבון הCGRP- המעורב בהיווצרות ההתקף.
    טיפולים אלו עשויים להיות יעילים מאוד בהפחתת תדירות התקפי המיגרנה ועוצמתם, ואף במניעת ההתקפים, אך חשוב להבין שיעילותם משתנה בקרב מטופלים שונים. בנוסף, ההחלטה על התחלת הטיפול המניעתי תלויה בתדירות ההתקפים ובחומרתם.

 

איך להעביר מיגרנה: כיצד נוכל להקל על התסמינים בזמן התקף?

  • רעש ואור גורמים להחמרת המיגרנה. לכן, העדיפו לשהות בחדר חשוך ושקט.
  • על פי המלצות האיגוד האמריקאי לטיפול במיגרנה, ניתן להיעזר במשככי כאבים שונים להפחתת עוצמת ההתקפים, ביניהם תרופות ממשפחת איבופרופן, פרצטמול ואספירין, שהוכחו כיעילות לטיפול בהתקפים.
  • תרופות מרשם ייעודיות למצבי מיגרנה קשים הן ממשפחת הטריפטנים, הוכחו גם הן כיעילות לטיפול בהתקפי מיגרנה. עם זאת, מדובר בתרופות שאינן מתאימות עבור בעלי היסטוריה של מחלות לב ושבץ, וחשוב להיוועץ ברופא לצורך התאמת הטיפול.   

 

הטיפול ברפואה משולבת במיגרנה יתמקד בטיפול בתסמינים ובמניעתם. השילוב של טיפול תזונתי וצמחי מרפא כטיפול מונע יחד עם דיקור סיני וטיפול מגע יסייעו למטופל לנהל את ההתקפים, להתמודד ביתר קלות עם התקפים חוזרים ואף למנוע את חזרתן. 

לתיאום פגישה וייעוץ עימנו

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ