הזווית של הרפואות המסורתיות
על פי גישות מסורתיות לתזונה כגון הרפואה הסינית, האיורוודה (רפואה הודית מסורתית) והמאקרוביוטיקה, מחלת הסרטן עשויה להתבטא בצורות שונות. על כן יש להתאים את הטיפול באופן אישי, הן למופע המחלה, והן למבנה הייחודי לכל מטופל או מטופלת. עם זאת, העקרון של שימוש במזונות בעלי צבע, ריח או טעם יוצאי דופן להתמודדות עם סרטן, מתבטא גם בעולם הרפואות המסורתיות.
קשור: איך שיאצו מסייע להקלה והתמודדות עם מחלת הסרטן
לשלוט באיכות האדמה
על פי גישות אלו, בשר הגוף ורקמותיו שייכים בראש וראשונה לאיכות האדמה: מסה חסרת צורה, אשר ללא ריסון ופיקוח עלולה להיבנות באופן חסר סדר. תהליך בנייה חסר סדר המבוסס על תזונה אדמתית, מתוקה וחסרת מאפיינים בולטים, עשוי להתבטא בשלל מחלות וסימפטומים דוגמת השמנה, סוכרת, בצקות, עיוות ודלקת של מפרקים, עודפים של כולסטרול ושומנים בבדיקות הדם, ואף בהופעתם של גידולים שפירים וממאירים. המשותף לכל הסימפטומים והמחלות הללו הוא עודף באדמה, או אדמה בלתי נשלטת.
כדי לשלוט באיכות ה"אדמה" אשר יצאה משליטה, הרפואות המסורתיות ממליצות להפחית את השימוש בטעם המתוק ובמזונות בעלי צבעים מתונים המזוהים עם איכות האדמה, ולהגביר שימוש במזונות בעלי תכונות מגוונות המתבטאות בטעם, צבע וריח יוצאי דופן. דוגמאות לתכונות שכאלה הן טעמים כגון מר ועפיץ (למשל בתה ירוק וכורכום), צבעים מגוונים כגון אדום, כחול וירוק (בירקות, פירות ותבלינים) וריחות בולטים המופיעים במגוון ירקות ותבלינים (כמו למשל בצל וסלרי). המחקר המדעי מצביע על כך כי אותן תכונות יוצאות דופן במתבטאות בעיקר במזונות מהצומח נובעות למעשה מהתרכובות נוגדות הסרטן המצויות במזונות אלו.
המתכון המצורף מבטא שימוש במזונות שכאלה הנושאים עימם תכונות מגוונות המסייעות להתמודדות טובה יותר עם הסרטן. המתכון לקוח מתוך הספר "בישולחיים" אותו כתבתי יחד עם תלמידתי, השפית והמטפלת ג'סיקה הלפרין, בחסות עמותת מרכז טל למטופלי סרטן (ניתן להשיג בקליניקה).
מרק שעועית שחורה
השימוש בזנים שונים של שעועית שחורה נפוץ בסין, הודו ובמרכז ודרום אמריקה. מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים כי צריכת שעועית שחורה עשויה לסייע במניעת סוגי סרטן שונים ובמיוחד סרטן המעי הגס. תכונותיה הבריאותיות של השעועית השחורה נובעות כנראה מתכולת הסיבים הגבוהה והמגוונת, התומכים בבריאות המעי. השעועית השחורה מכילה בנוסף שורה של נוגדי חימצון שונים ויסודות קורט חשובים. על פי הרפואה הסינית, השעועית השחורה מסייעת לחיזוק עמוק של המטופל, לחיזוק הדם והארכת החיים.
קשור: הוראות הכנה לארוחה מזינה עם דוחן וירוקים
משך בישול שעועית שחורה
משך הבישול של השעועית השחורה הוא ארוך, אך לבסוף מתקבל מרק במרקם קטיפתי ובצבע שחור יפה למראה, ששווה בהחלט להשקיע את הזמן בהכנתו. בחירת השעועית תשפיע ישירות על איכות התוצאה. יש לקנות קטניות במקומות בהם יש תחלופה מרובה כדי להבטיח טריות. קטניות ישנות עלולות להאריך את משך הבישול ולייצר מרקם בלתי אחיד. השעועית השחורה האורגנית המצויה בבתי הטבע לרוב איכותית מאד ואנו ממליצים להשתמש בה.
חשוב לציין כי שעועית שחורה היא מזון המתאים למטופלים המורגלים באכילת קטניות. כדי להימנע מ"גאזים", יש להתנסות בכמויות קטנות של מזון זה, בעיקר אם אינכם רגילים לאכילת קטניות.
מרכיבי המתכון:
- 500 גר' שעועית שחורה אחרי השרייה במים פושרים למשך לילה
- חתיכת אצת קומבו בגודל 5 X 5 ס"מ
- 3 ליטר מים
לתערובת הירקות:
- 1 שורש סלרי
- 1 שורש פטרוזיליה
- 4 גבעולי סלרי
- 1 גזר גדול
- 2 בצלים
- 1 וחצי כפית כמון טחון
- 1 כפית קצח (אפשרות – לפי הטעם)
- 1/4 כוס שמן זית
- 1/2 כוס בצל ירוק קצוץ
- 1 כוס כוסברה קצוצה
- 1 כף מלח ים אטלנטי
הוראות הכנת המתכון
- מניחים את שעועית המים ואצת הקומבו בסיר.
- מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים את השעועית כשעה עד שהיא מתרככת.
- קוצצים את כל הירקות לקוביות קטנות. מבשלים את הירקות בתחתית של סיר עם מעט מים ומלח עד שהירקות מתרככים. מוסיפים כמון טחון (וקצח לפי הטעם), מערבבים ומבשלים מספר דקות ביחד.
- מוציאים מהשעועית המבושלת את אצת הקומבו, קוצצים את האצה ומוסיפים לסיר עם תערובת הירקות.
- לאחר מכן מוסיפים את כל תכולת סיר השעועית עם נוזל הבישול של השעועית אל תערובת הירקות.
- מוסיפים שמן זית, מערבבים היטב וממשיכים לבשל עוד כחצי שעה תוך כדי ערבוב עד שמתקבל נוזל שחור ומבריק. במידה והמרק סמיך מידי ניתן להוסיף עוד מים.
- מגישים עם בצל ירוק קצוץ וכוסברה קצוצה.
רפואה משולבת להתמודדות יעילה במחלת הסרטן
חשוב לציין כי ברוב המקרים אין זה רצוי להסתמך על תזונה או רפואה משלימה בלבד לצורך ריפוי או הגעה לנסיגה של מחלת הסרטן. המחקר הקיים כיום והניסיון הקליני מצביעים כי הסתמכות על שיטות רפואה משלימה בלבד מביאה לתוצאות גרועות יותר ביחס לשימוש ברפואה קונוונציונלית. עם זאת מחקרים העוסקים בשילוב רפואה משלימה וקונוונציונלית מצביעים על התמודדות טובה יותר עם סימפטומים תלויי סרטן, שיפור איכות החיים של מטופלים וייתכן שגם הישרדות משופרת של מטופלי סרטן (מקור: Journal of the National Cancer Institute). רצוי להתייעץ עם איש מקצוע בעת בניית טיפול תזונתי להתמודדות עם מחלת הסרטן.