אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה המאובחנת באיחור של 10 שנים בממוצע, מתבטאת בכאב כרוני ובתסמינים שונים, ופוגעת בפוריות;

ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על אבחון, תסמינים וטיפול באנדומטריוזיס.

כ-10% אחוזים מהנשים יסבלו ממנה בתקופת הפוריות. היא מהווה את אחת הסיבות השכיחות לבעיות בפוריות. לאחרונה, היא עלתה יותר למודעות, בעקבות חשיפה של מספר נשים, ששיתפו את סיפור התמודדותן עם המחלה.
למרות הכל, אנדומטריוזיס היא עדיין אחת המחלות הנשיות המסתוריות והבלתי מדוברות.

 

מה זה אנדומטריוזיס 

אנדומטריוזיס היא הפרעה כרונית, במסגרתה תאי רירית הרחם, הגדלים בחלל הרחם, מתפתחים מחוץ לו – בשחלות, בחצוצרות ובאזורים נוספים באגן.
תאים אלו פועלים באופן דומה לרירית הרחם, ואף מדממים בעת הופעת הווסת – דימום שנותר בחלל האגן, מוביל לגירויים וזיהומים. התרבותם של תאים אלו מחוץ לרחם עלולה להוביל לציסטות בשחלות ולהידבקויות, ואף לפגיעה בתפקוד החצוצרות והשחלות, המובילה בתורה לפגיעה בפוריות.

קשור: איך הדיקור הסיני עוזר לבעיות פוריות

 

גורמים לאנדומטריוזיס

גורם ודאי להתפתחות אנדומטריוזיס טרם זוהה, אך ישנם מספר הסברים אפשריים: החל מתופעה במסגרתה דם הווסת זורם אל חלל האגן (זרימת וסת הפוכה), דרך שינויים הורמונליים וחיסוניים המתרחשים בגוף, נדידת התאים דרך מחזור הדם, ועד לנטייה תורשתית למחלה. סברה נוספת עוסקת בהשפעתם של גורמים סביבתיים על התפרצות המחלה, כדוגמת כימיקליים הנמצאים בחומרי ניקוי והדברה ובמוצרי פלסטיק, וחשיפה מוגברת להורמון האסטרוגן, הנמצאים במוצרים מן החי. 

 

אנדומטריוזיס תסמינים

כיוון שהמחלה יכולה להתבטא במגוון אופנים שונים, ובדרגות חומרה שונות, התסמינים ואופן ביטויים משתנה גם הוא. בנוסף, למחלה נלווים לעתים תסמינים נוספים, שאינם ספציפיים. 

תסמינים שכיחים של המחלה הם:

  • כאבים קשים בזמן מחזור – באגן, בגב התחתון ובבטן. לעתים כאבים אלו עלולים ללוות את האישה באופן כרוני. נדגיש כי עצימות ותדירות הכאב לא מעידה בהכרח על חומרת המחלה.
  • דימום קשה בזמן הווסת ודימום לא סדיר בין ווסתות.
  • כאב בזמן או אחרי יחסי מין
  • בעיות בפריון – קושי להרות במשך יותר משנה לאחר הפסקת שימוש באמצעי מניעה
  • כאב בזמן הביוץ
  • שחלות פוליציסטיות

סימנים שאינם ספציפיים, ועלולים להופיע בקרב נשים הסובלות מהמחלה:

  • עייפות כרונית
  • שינויים ביציאות – שלשולים ועצירות
  • כאב במתן שתן ו/או דלקות שתן
  • תחושת נפיחות בבטן
  • מחלה אוטואימונית קיימת ברקע
  • גלי חום
  • מיגרנות 
  • מצבי רוח משתנים

 

דרגות אנדומטריוזיס

נהוג לחלק את המחלה לארבעה שלבים או דרגות. כאמור, אין בהכרח קשר בין חומרת התסמינים לבין דרגת המחלה. דרגות המחלה הן:

שלב 1: מינימלי – קיימים מספר נגעים בודדים, עם או בלי דלקת באגן.

שלב 2: קל – מחלה קלה הכוללת נגעים שטחיים, ללא הידבקויות משמעותיות.

שלב 3: בינוני – בשלב זה קיימים נגעים עמוקים ומפושטים יותר באיברי האגן, ואף הידבקויות.

שלב 4: חמור – תאי רירית הרחם פזורים ברחבי האגן והשחלות, וקיימות ציסטות בשחלות והידבקויות באיברים שונים בחלל האגן. הסיכון לסבול מקשיי פוריות בקרב נשים הסובלות ממחלה בשלב 4 עומד על עד 50%.

 

אבחון אנדומטריוזיס

אבחון המחלה אינו פשוט, וכיום הדרך היחידה לאבחן באופן חד-משמעי את קיומה, היא באמצעות ניתוח לפרוסקופי, באמצעותו ניתן לבחון את קיומם של נגעים והידבקויות באיברי הרבייה ובחלל האגן. 

קושי זה באבחון, לצד מודעות נמוכה בקרב הציבור והן בקרב הקהילה הרפואית, הובילה לאבחון מאוחר של המחלה. כך, יחלפו בממוצע 7- 10 שנים מהופעת התסמינים הראשונים ועד לאבחון המחלה.

 

הטיפול באנדומטריוזיס

הטיפול הקונבנציונאלי באנדומטריוזיס כולל טיפול הורמונלי, הכולל גלולות שונות למניעת היריון, התקן תוך-רחמי וזריקות פרוגסטרון. מטרת תרופות אלו היא דיכוי הפעילות ההורמונלית והפחתת הפרשת אסטרוגן ופרוגסטרון בגוף. נשים שונות יגיבו לטיפולים אלו באופנים שונים, וחלקן עלולות לסבול מתופעות לוואי שישפיעו על איכות חייהן.

עבור נשים שטיפולים אלו אינם מסייעים להן, ניתן לשקול ניתוח לפרוסקופי – אותו ניתוח המשמש גם לאבחון המחלה, במסגרתו מתבצעת הסרה של הנגעים וההידבקויות שנוצרו בחלל האגן. הניתוח נחשב כיום לכלי הטיפולי היעיל ביותר. עם זאת, ישנם מומחים שסבורים כיום שיעילותו של הניתוח בהטבת המחלה מוגבלת, ואף כי בחלק מהמקרים עלול להוביל להחמרה בכאב.

 

רפואה משלימה למחלה

היות וחלק ניכר מתסמיני המחלה מתבטא בכאב כרוני, ולאור היכולת המוגבלת של הטיפול התרופתי להעניק מענה, ישנו ערך רב לבחינת האפשרות לטיפולי רפואה משלימה.

  • תזונה – תזונה בריאה ומאוזנת, המתאימה באופן אישי למצב הרפואי של האישה, יכולה לעשות שינוי משמעותי באיכות החיים. תזונה נכונה כוללת הימנעות ממזונות מעודדי דלקת (ביניהם ג'אנק פוד, אלכוהול, קמח לבן וסוכר לבן).חיזוק מערכת העיכול, באמצעות חיידקים ידידותיים (פרוביוטיקה), וחיזוק מערכת הכבד, עשויים לתרום גם הם.
  • דיקור סיני – הדיקור משחרר את האנרגיה החסומה בגופנו, משפר את זרימת הדם ומעורר הפרשה של משככי כאבים טבעיים בגופנו. לכן, הדיקור יכול להיות כלי יעיל בהתמודדות עם הכאב הנלווה למחלה.
הטיפול ברפואה סינית יכלול בנוסף לטיפול דיקור גם פורמולת צמחי מרפא, תזונה וטיפול מגע. כאשר בבסיס הטיפול עומדת - את! במהלך התשאול ננסה להבין יחד את אופי המחלה.

האבחנה של אנדומטריוזיס לפעמים נשמעת ככותרת ולכן יהיה חשוב לפרוט יחד את התחושות, את אופי הווסת, צבע הדימום, מרקם, מיקום הכאב, דרגת חומרתו, זמן הופעת הכאב ואילו תנאים מקלים ואלו מחמירים את הכאב.

בהתאם לאבחנה זו הטיפול יבנה כאשר מטרתו תהיה איזון הורמונלי, הקלה על כאבים, ויסות הווסת והמחזור החודשי.

 

טיפים להקלה

ועד שנפגש, הנה כמה טיפים שיוכלו להקל עלייך

  • כאשר את מרגישה כאובה מרחי על הבטן שמן קיק ומעליו הניחי כרית חמה.
  • השתדלי לאכול אוכל מבושל וחם.
  • הוסיפי לתזונה שלך עלים ירוקים ומזונות כתומים ואדומים.
  • הפחיתי במוצרי חלב, סוכרים ומזונות מעוררים כמו קפאין.
  • בצעי פעילות גופנית מתונה והשתדלי להיות בתנועה. 
  • הרשי לעצמך לנוח.
  • נטילת תוסף כורכומין – כורכום הוא שורש אנטי דלקתי ומאחר שבאנדומטריוזיס ישנה דלקת הוא יוכל להקל. 
  • נטילת אומגה שלוש- אחד היתרונות הוא יכולת הפחתה משמעותית של דלקות ולכן ניתן לשלב צריכה של אומגה שלוש באופן יומי.

עטר שושן - רפואה סינית בנשים

עטר שושן

מטפלת בדיקור, צמחי מרפא ושיאצו. מתמחה בטיפול ברפואה סינית בנשים, ליווי הריון, לידה ופריון, מטפלת בדיקור אסתטי.

למידע נוסף >

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ