בריחת שתן והרטבת לילה אצל ילדים היא נושא לא פשוט בכלל, הן עבור הילד שמגלה את זה רק בהתעוררות מהשינה, יחד עם אי נעימות, בושה ואתגרים רגשיים וחברתיים נוספים שהתופעה עלולה ליצור והן עבור ההורים המתוסכלים שלא ישנים טוב בלילות ורוצים שילדם יתגבר על הבעיה שבעצם לא בשליטתו בכלל.

הרטבת לילה אצל ילדים

הרטבת לילה מוגדרת כריקון השלפוחית ללא שליטה בזמן השינה. זו תופעה מאוד נפוצה בקרב ילדים ובעיקר בקרב בנים, 

עד גיל חמש בכלל אין התייחסות לתופעה זו מכיוון שזאת תקופה של גמילה ספונטנית מחיתולים, גמילת לילה ולמידה של שליטה בסוגרים ולרוב היא נעלמת עד גיל 7, אך בחלק מהמקרים היא נמשכת לגילאים מבוגרים יותר. ההתייחסות והטיפול בתופעה בדרך כלל מתחילים כאשר היא פוגעת ומפריעה לחיי הילד וההורים. 

יש מקרים בהם יש הרטבות גם בבמהלך שינה באמצע היום, שהן שינות קצרות יותר והם נחשבים מקרים חמורים יותר.

 

סוגי הרטבות לילה

הרטבות לילה מחולקות לשני סוגים:

  1. הרטבה ראשונית (Primary Enuresis) מצב בו אין שליטה בסוגרים עדיין ומעולם לא היה בזמן שינה במשך שנה. סיבות נפוצות להרטבה ראשונית – יצור ייתר של שתן, מבנה שלפוחית ומערכת שתן והפרעות שינה. בדר״כ עם נטייה גנטית.
  2. הרטבה משנית (Secondary Enuresis) מצב בו ישנה הרטבה לילית לאחר שכבר יש שליטה בסוגרים במשך שנה, בעצם בריחת שתן אצל ילדים גמולים.

בריחת שתן אצל ילדים בלילה יכולות להיגרם מסיבות שונות והן יכולות להשפיע על הילד וההורים ברמות שונות – הן יכולות להשפיע ברמה הנפשית, על הדינמיקה המשפחתית, יכול לפגוע בילד ברמה החברתית ולמנוע ממנו להשתתף באירועים חברתיים ובנוסף יכול להשפיע על הגדילה וההתפתחות של הילד

 

הרטבה משנית – סיבות נפוצות

  • לאחר מחלות ארוכות ומחלישות, ישנה חולשה של המערכות ועלולות להופיע הרטבות לילה
  • תזונה שיוצרת חום ולחות מוגברת בגוף שעלולה להשפיע על מערכות מסויימות שקשורות לשלפוחית השתן.
  • קשיים רגשיים מערערים כמו מעבר דירה, שינוי בתא המשפחתי, אח שהצטרף, מישהו שנפטר.
  • פעילות יתר מתישה וסטרס שיכולים לגרום לשינה עמוקה.
  • שינה עמוקה, קושי להתעורר וחוסר שליטה בסוגרים.
  • פחד פתאומי – טראומה.
  • תהליך גמילה מאתגר שמלווה בתגובות לא מותאמות לפספוסים.

 

טיפול בהרטבה אצל ילדים

כאשר ניתנת אבחנה של הרטבת לילה ולא שום בעיה אחרת שחשוב לשלול כמו דלקת בדרכי השתן, בדרך כלל הטיפול המערבי יהיה מתן תרופות כמו מינירין Melt שמטרתה לשלוט בכמות השתן המיוצר בלילה ע"י השפעה הורמונלית, היא ניתנת על פי הוראות של רופא אורולוג ובעצם גורמת להפחתה של הפרשת השתן בלילה ועלייה בהפרשת שתן ביום, וכך מביאה למצב שאין הרטבות לילה.

קשור: מה גורם לדלקות ואיך ניתן למנוע אותן?

התרופות בדר"כ פועלות דיי מהר אבל הבעיה היא שברגע שמפסיקים יש סיכוי גבוה לחזרה של הבריחה ולעיתים אף להחמיר.

שיטת טיפול נפוצה נוספת היא ע"י פעמונית הרטבה חיישן שמזהה רטיבות ומוצמד לתחתוני הילד, וברגע שהוא נרטב, אפילו רק טיפה, הוא מפעיל פעמון שעושה רטט ומצלצל ומעיר את ההורים ולפעמים גם הילד ואז אפשר לקחת את הילד לשירותים ולהרגיל אותו למודעות ושליטה.הרטבת לילה אצל ילדים

 

אני מאמין...
אנו ברפואות מאמינים שכדי לטפל בשורש הבעיה נחוץ טיפול בהיבט רחב והוליסטי כמו טיפול בדיקור סיני שמתייחס לכל האספקטים הפיזיים והרגשיים האינדיבידואלים של הילד. 

לתיאום עם פגישה וייעוץ עם דלית

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

הרטבות לילה בראי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית כדי לטפל בהרטבות לילה יש חלוקה להרטבות ראשוניות או שניוניות. בהרטבה ראשונית יש בדר"כ צורך לטפל דרך איברי הכליות ושלפוחית השתן אשר שייכים לאלמנט המים הקשור למערכות הישרדותיות עמוקות כגון, מערכת הרביה, המערכת האנדוקרינית, מערכת העצבים המרכזית ומערכת החיסון.

פגיעה במערכות האלו יכולה להיות מולדת (תורשתית) או נרכשת (מחלה מתמשכת, חולשה של מערכת אחרת שבתורן מחלישות את המערכות העמוקות יותר) והטיפול יהיה בהתאם.

הרפואה הסינית מקשרת קשר ישיר בין רגשות לפגיעה במערכות השונות, הרגש המקושר לאלמנט המים הוא פחד. מכאן אפשר להבין שיש קשר רגשי חזק בין הרטבות לילה לפחדים אצל ילדים.

במקרה של הרטבות שניוניות יש צורך לטפל דווקא דרך מערכות שקשורות לייצור האנרגיה וויסות הנוזלים  בגוף – דרך איברי מערכת העיכול והריאות שגם הם עלולים להיחלש ממחלות ארוכות, סיבות רגשיות, מעברים ושינויים.

דיקור לילדים מתבצע באמצעות מחטים עדינות מיוחדות ומותאמות לילדים. המחטים הן סטריליות וכמעט שלא מורגשות. המחטים בטיפול נשארות על העור מספר שניות עד דקות ספורות בהתאם לגיל של הילד. יש אפשרות לשלב טיפול עם מדבקות דיקור עדינות במיוחד שיכולות להישאר על העור מספר שעות לאחר הטיפול. 

בפגישה הראשונה אנחנו מבצעים אבחון סיני על ידי תשאול מקיף, התבוננות ומישוש הדופק על מפרקי הידיים, הכל תוך כדי שמירה על אוירה בטוחה ונעימה לילד. 

טיפים להתמודדות עם הרטבת לילה אצל ילדים

  • טיפ חשוב להורים !!!השתדלו לא לכעוס, להאשים או להעניש את הילד על כך שהוא מרטיב, זה עלול להחמיר את המצב ולסבך אותו. 
  • חשוב להתייחס לתופעה בצורה פרופורציונלית ולא לעשות ממנה עניין גדול מידי, וכמובן לתת לה מענה והתייחסות ראויה.
  • אפשר להיעזר במגן מזרון וסדין ניילון להגנה על המזרון .
  • לעודד את הילד למסוגלות אישית והעצמה על מנת להגביר את סיכויי ההצלחה בתהליך.
  • הפחתת גירויים לפני השינה כמו מסכים. 
  • לשים לב שהילד לא ישן צמוד לקיר חיצוני ולא חשוף לקור. 
  • חימום הבטן התחתונה עם בקבוק חם. 

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ