הילד סובל מנזלת, שיעול, חום ואי שקט? יכול להיות שמדובר בברונכיוליטיס.
ברונכיוליטיס היא מחלה שנגרמת על ידי זיהום נגיפי (וירוס), נפוצה בעיקר בתינוקות ובפעוטות, מתפרצת בחודשי הסתיו והחורף ומדבקת מאוד.
אבחון המחלה חשוב על מנת להציע טיפול תומך ולהקל על התינוק.
שילוב טיפול מהרפואה המערבית, לצד רפואה אינטגרטיבית, יכולים להקל על התסמינים ולסייע בהתמודדות עם המחלה.
ריכזנו עבורכם את כל המידע על ברונכיוליטיס במאמר זה.

מהם הגורמים לברונכיוליטיס? ועד כמה היא שכיחה?

ברונכיוליטיס היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף, כאשר הגורם העיקרי לברונכיוליטיס הוא וירוס ה- RSV.
רוב התינוקות והפעוטות עד גיל שנתיים ידבקו ב-RSV בשנתיים הראשונות לחייהם, כאשר ניתן להדבק בנגיף יותר מפעם אחת. הסיכון לפתח ברונכיוליטיס בעקבות הדבקות בנגיף גבוה יותר בקרב תינוקות עד גיל שנה.

עד כמה זה מדבק?

מכיוון שמדובר במחלה נגיפית, הסיכון להדבק בנגיף גבוהים. נגיף ה-RSV ונגיפים אחרים שעלולים להוביל לברונכיוליטיס מתפשטים בקלות, כאשר ההדבקה נעשית במגע עם רסיסי רוק או נזלת של אדם חולה.

מהם התסמינים של ברונכיוליטיס?

ברונכיוליטיס עלולה להתבטא במגוון תסמינים, ביניהם:

  • נזלת ואף סתום
  • כאבי אוזניים
  • כאב כרון
  • שיעול
  • חום
  • צפצופים או חרחורים
  • ירידה בתאבון
  • אי שקט
  • קשיי נשימה ואף הפוגות נשימה קצרות

ברוב המקרים המחלה נמשכת מספר ימים, ולאחר מכן התסמינים פוחתים, אך יכולים להמשיך וללוות את החולה בעצימות נמוכה יותר לאורך שבועות.

ברונכיוליטיס

ברונכיוליטיס

האם ברונכיוליטיס היא מחלה מסוכנת?
ברוב המקרים, ברונכיוליטיס מתבטאת באופן דומה למחלות ויראליות אחרות.
עם זאת, פגים, תינוקות צעירים ובעלי מחלות רקע – אלרגיות, מחלות לב, ריאה או מערכת הנשימה, נמצאים בסיכון גדול יותר לפתח סיבוכים כתוצאה מהמחלה.
הסיבוך השכיח של ברונכיוליטיס הוא דלקת ריאות. סיבוך נוסף, נדיר יותר, הוא ברונכיוליטיס חסימתי, המתבטא במחלת ריאות כרונית.

מתי יש לפנות לבית החולים?

כשמדובר בתינוקות ובפעוטות, ישנם כמה סימני אזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא, ביניהם:
* חום גבוה
* קוצר נשימה חריף
* כחלון סביב הפה, או באצבעות
* אי שקט משמעותי
* הימנעות של הילד מאכילה
* הקאות מרובות

איך מטפלים בברונכיוליטיס?

מכיוון שמדובר במחלה ויראלית, לא קיים טיפול לריפוי ברונכיוליטיס או להכחדת הנגיף, והטיפול כיום מתמקד בעיקר בהקלה על התסמינים הנלווים למחלה.
אפשרויות הטיפול התומך כוללות:
טיפול דרך הפה – שימוש באינהלציות של מי מלח ו/או במשאפים, להקלה על הגודל ולפתיחת הסימפונות. טיפול זה יש לתת בהמלצת הרופא בלבד.
הורדת חום – אפשר להעזר בתרופות להורדת חום המיועדות לתינוקות, לפי הצורך.
הקפדה על נוזלים – כשקיימת ירידה בתאבון, חשוב להקפיד על מתן שתייה לתינוק בתכיפות גדולה יותר ובמנות קטנות, על מנת למנוע התייבשות.
לילדים בקבוצת סיכון קיים חיסון אותו ניתן לקבל באישור רופא.

טיפול בברונכיוליטיס באמצעות רפואה אינטגרטיבית

לצד הפנייה לרופא ומתן טיפול מהרפואה המערבית לפי הצורך, ההמלצה היא לשלב טיפולים מהרפואה האינטגרטיבית, שמעניקה מענה נוסף הן בזמן המחלה, והן בשגרה – לחיזוק המערכת החיסונית ולהפחתת הסיכון לחלות.
הרפואה האינטגרטיבית כוללת בתוכה בין היתר את הרפואה הסינית – גישת טיפול עתיקת יומין שמקורה בסין, המציעה ידע של מעל אלפיים שנה בטיפול בבעיות נשימה ובמחלות מערכת הנשימה.
דיקור – דיקור סיני יעיל מפעיל את האנרגיה של האיברים בגוף ע״י שימוש בנקודות ע״ג ערוצים ספציפים (מרידיאנים) ומביא לחידוש יכולת הריפוי העצמית של הגוף.
כשמדובר בתינוקות ובפעוטות, ישנה חשיבות רבה לבחירת מדקר בעל הסמכה, ידע וניסיון בטיפול בילדים. הדיקור עצמו נעשה לרוב לאורך הגפיים, כאשר אפשר לשלב גם דיקור בבית החזה או בגב, לפי שיקול דעתו של המטפל.
צמחי מרפא – השימוש בצמחי מרפא אפשרי גם בקרב תינוקות, כאשר הבחירה בצמחים תעשה בהתאם למטרת הטיפול. חשוב להדגיש שהשימוש בצמחי מרפא בתינוקות נעשה במינונים נמוכים יותר מאלו שניתנים למבוגרים ובפורמולות יעודיות לגיל הצעיר.
דוגמאות לצמחים בשימוש לסיפטמים של מערכת הנשימה:
סילוק ליחה – פוריה, גריסי פנינה , מגנוליה והל יעילים בהפחתה וסילוק של ליחה ממערכת הנשימה.
טיפול בשיעול – סקוטלריה וטריכוסנטס יכולים לסייע בהפחתת שיעול ודלקת. צמח נוסף בעל אפקט מטיב הוא טימין, אותו אפשר להוסיף לבקבוק החלב של התינוק, לחלוט כתה, או להרתיח במים ולנשום את האדים שלו.
חיזוק מערכת הנשימה – אסטרגולוס, אטרקטילודיס ובטטה סינית טובים לחיזוק מערכת הנשימה בשגרה.
טיפול במגע – לטיפול במגע יתרונות רבים גם עבור תינוקות ופעוטות. עיסוי וטווינא יכולים לסייע בהתמודדות עם ברונכיוליטיס, להפחית גודש ולכייח ליחה. מדובר בתרגילים שהמטפל יכול ללמד את ההורים לבצע בעצמם, כך שאפשר להמשיך את הטיפול בבית.

תזונה

שינוי בתזונה יכול להקל על תסמיני המחלה, וכן להביא לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת מחלות בשגרה.
ככלל, ההמלצה היא להמנע בזמן המחלה ממאכלים המגבירים יצירת ליחה, ביניהם מוצרי חלב, סוכרים פשוטים, פירות הדר ופירות טרופיים. למרות האמונה שמיץ תפוזים מועיל בזמן מחלה לחיזוק מערכת החיסון, חשוב לציין שאכילה או שתייה של תפוז עלולה להוביל דווקא לתוצאה הפוכה בשל החומציות הגבוה ובכל לעודד ייצור ליחה.

מומחה ברפואת ילדים למעלה מ-30 שנה, מוסמך ברפואה סינית, מנהל מרכז בריאות הילד כפר סבא. 
מטפל בהתפתחות הילד מלידה לבגרות, בכלל הנושאים הנוגעים לבריאותו הגופנית והנפשית מתוך תפיסה כוללנית של הילד, משפחתו וסביבתו.
ייחוד בתפיסה הטיפולית המשלבת ידע ונסיון בתחום הרפואה המערבית, בידע בתפיסת הטיפול הסינית-דיקור- מביאה לסינרגיה של גוף ונפש ולתוצאות טיפוליות טובות יותר.

למידע נוסף»

לתיאום פגישה וייעוץ עם דר' שמואל גור

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

שתפו את המאמר

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ