איך מזהים קוצר נשימה אצל תינוקות וילדים?
האסטמה מתבטאת בהתקפים חוזרים של קוצר נשימה בתינוקות וילדים ושיעול המלווים בצפצופים או חרחורים, ובמקרים קשים יכול להגיע לחסימת דרכי הנשימה ולהוביל למצב מסכן חיים.
לצד התסמינים המרכזיים הללו, מתלוננים רבים גם על כאבים והתכווצויות בחזה, בעיות שינה וקושי בתפקוד היומיומי. ההתקפים מופיעים בד"כ בעקבות הצטננות ולרוב יתגברו בלילה ולפנות בוקר.

מה גורם להתקף אסטמה בילדים?
הסיבות לאסטמה הן רבות, עם זאת, ידוע כי לא קיים גורם יחיד שמעלה את הסיכון להתקפים, אלא מדובר במכלול מורכב יותר של גורמים מקדימים פנימיים וחיצוניים:
תורשה
במקרים רבים, במהלך אבחון המחלה, מתגלה היסטוריה משפחתית של אסטמה או מחלות כרוניות אחרות של הריאות, כמו ברונכיטיס אצל ההורים. הרבה פעמים שאנחנו שואלים שאלות באבחון אנחנו שומעים שגם להורים היו מחלות ריאות בילדות(ברונכיטיס למשל). הגורם הגנטי נחשב משמעותי מאוד ואחד מגורמי הסיכון העיקריים להתקפי האסטמה.
אלרגיות
אלרגנים מסוימים עשויים לייצר תגובה אלרגית חריפה בקרב אנשים רגישים. עליהם ניתן למנות חומרי הדברה, אבק, מוצרי טבק, שיער של חיות, קרדית אבק הבית, אבקני פרחים, חומרי ניקוי, עובש ועוד.
נזלת אלרגית
זו שכיחה בעיקר בקרב ילדים. אלו רגישים יותר לאלרגנים, והמערכת החיסונית של רבים מהם יוצרת נוגדנים הגורמים לנזלת כרונית והפרשת חומרים סמיכים לדרכי הנשימה.
קשור: איך לטפל בנזלת אלרגית
דלקות חוזרות בדרכי הנשימה
דלקות גרון ואחרות (בעיקר בדרכי הנשימה העליונות) שנגרמות כתוצאה ממחלות ויראליות או מחיידקים וזיהומים אחרים עלולות לגרום להתקפי אסטמה חוזרים ונשנים.
מזונות מגבירי ליחה
אוכל עשיר בסוכר, חלב פרה, מוצרי חלב, גבינות, מיץ תפוזים ותוספי מזון מסוימים הם רק חלק קטן מן המזונות שעלולים להוביל למצב של עודף נוזלים ועומס על המערכות בגוף.
זמני האכלה לא סדירים לתינוקות
אלו מעמיסים על מערכת העיכול ועלולים לייצר עודף נוזלים ותקיעות שיגרמו בסופו של דבר גם לחולשה של מערכת העיכול.
סטרס
תחושת חוסר נינוחות, לחץ ופעילות מוגברת שגורמת לעירור יתר של החושים, עשויים להתיש את הגוף ואת המערכת החיסונית ולהוביל בסופו של דבר להתקפי אסטמה ופגיעה במערכת הנשימה והריאות.
מדובר בגורם סיכון שנפוץ בעיקר בקרב ילדים וצעירים שחשופים לשימוש הגובר במסכים, משחקים אלקטרוניים ותכנים אלימים במחשב ובטלוויזיה.
חוסר בפעילות גופנית
מחליש את הריאות ופוגע בתפקוד היומיומי התקין של הגוף.
טראומה רגשית
פרידה של הורים, מוות פתאומי, תחושות דיכאון ועוד.
שימוש ממושך בתרופות לאסטמה
לכאורה אלו אמורים לסייע בהתמודדות עם האסטמה, עם זאת לעיתים יובילו להתשה הריאות ולירידה נוספת בתפקודן.
כיצד על פי הרפואה הסינית ניתן למצוא את הטריגר לאסטמה?
מהו בעצם הטריגר? זהו הגורם המרכזי שיוביל לשיעול מתמשך או קוצר נשימה לתינוק וילדים ובסופו של דבר לעוד התקף חריף של אסטמה.
מדוע חשוב לשים אליו? מעבר לגורמי הסיכון שדנו בהם, זיהוי מוקדם של הטריגר עשוי למנוע סבל רב מהמטופל, ומכאן החשיבות הרבה שמייחסת הרפואה הסינית לזיהוי שלו.
הוא יכול להיות קשור בגורמים חיצוניים כמו אלרגיות ,שינוי מזגי אויר חדים, טמפרטורה ולחות, עונות מעבר, זיהום אויר ועוד מחוללי מחלה חיצוניים.