הסתיו עוד מעט כאן, הילדים חזרו לגן ולבית הספר, אלו הם הימים בהם מתחילים להישמע מכל חדר במרפאה תערובת הצלילים המוכרת שכוללת את שתי המילים הכי חמות בימים קרים אלו – מערכת החיסון.

וכאילו שלא עברה כמעט שנה מאז החורף האחרון, מאז שהבטחנו לעצמינו שבחורף הבא אנחנו לא ניפול שוב לשפעות המעצבנות האלו, מאז ששמענו בפעם האחרונה את הפקידה בקופת החולים שממליצה על חיסון שפעת, מאז שארון התרופות שלנו התמלא בכל מיני תכשירים ופורמולות שנשכחו במהלך הקיץ, ואז אנו נזכרים כבכל תחילת חורף מחדש במושג הארטילאי הזה שמאגד בתוכו כל כך הרבה דברים- "מערכת החיסון" ונחרדים שמא אנחנו עומדים בפני פלישה של אויב אכזר.

העיסוק בחיזוק מערכת החיסון הוא רחב מאוד ולעיתים גם רגיש אבל אני רוצה לנסות להסביר אותו בצורה פשוטה כמו שהסינים הבינו אותו וגם לנסות להאיר שלושה גורמים חשובים לעוצמתה של מערכת החיסון לקראת החורף שעומד בפתח.

על מנת שנוכל להתחיל לענות על "איך מחזקים את מערכת החיסון?"  כדאי שקודם נסביר מה היא מערכת החיסון,

כיום, בעולם הרפואה המודרנית מקובל להכליל תחת מערכת החיסון את כל הגורמים בגוף בכלל ובמערכת הדם הלבנה בפרט שתפקידם לזהות ולאתר מחלות (וירוסים, חיידקים, פטריות, טפילים וכו) וגם את האיברים והמערכות שתפקידן  לייצר את הכדוריות הללו – מח העצם, מערכת הלימפה, הכבד ועוד).

כל הגורמים האלו, עשרות במספר, עובדים במערכת גומלין עדינה שחלקה לא ברור לחלוטין אבל אנחנו יודעים להסתכל על ספירת דם שקיבלנו מהרופא ולהבין האם יש לנו חוסר של חלק מהגורמים הללו או אולי עודף כתגובה למחלה.

עכשיו, כמעט אצל כולם הספירות האלו הן בסדר גמור אך עדיין רבים מסתובבים עם התחושה ש"המערכת חלשה" ולכן מגיעים אלינו למרפאה לחפש תשובות ולקבל טיפול.

אז אם בדיקות הדם נהדרות- איך יכול להיות שהמערכת עדין חלשה? בשביל לענות על זה ננסה לראות את המערכת כמו שהסינים הבינו אותה.

הסינים קוראים למערכת החיסון WEI QI- ה QI (האנרגיה) המגן. והם מתארים אותו בכתבים כQI שזורם בין העור לשרירים ותפקידו להגן על הגוף מפני חדירה של פולשים מבחוץ.

הסינים תמיד היו נהדרים בתיאורים מהטבע שידעו בפשטות, בהבנה מתוך התבוננות באדם מבחוץ ולא ע"י התבוננות בתוך האדם במיקרוסקופ, להבין את מה שמתרחש בפנים.

כשחושבים על מערכת החיסון כצבא שעומד על החומות ושומר על הגוף, קל לנו יותר להבין איך בכל זאת המחלות פורצות את ההגנה של הגוף למרות שבכל ספירה ומסדר (בדיקת דם) כל החיילים עומדים מתוחים ומצוחצחים.

איך זה באמת קורה?

ובכן, כלל ידוע אצל כל טירון הוא שקו ההגנה הראשון תמיד יפרץ ולכן צריך להיערך לזה מראש.

איך נערכים?

קודם כל, מתחילים לאמן את החיילים ולמלא את המחסנים לא כשמתחילה המלחמה אלא כשהמצב רגוע- קרי בקיץ. כלומר את מערכת החיסון היינו צריכים להתחיל לחזק כבר בקיץ. המטופלים שלי שדאגו מבעוד מועד למערכת החיסון קיבלו ממני בקיץ המלצה חמה לקחת את הילדים כמה שיותר לים. זאת המלצה שלמדתי מד"ר רחמימוב המפורסם שטיפל בילדים בתל אביב בשנות ה50 והיה שולח את ההורים לעשות אמבטיות ים- 30 פעמים בקיץ. אמא שלי זוכרת שסבתא שלי היתה לוקחת אותה פעמים בשבוע לים ומסמנת על לוח השנה את הביקורים וכשהיו מגיעים ל30 פעמים היא היתה נושמת לרווחה. למה ים- כי המלח מנקה את הנוזלים שמצטברים בגוף במערכת הלימפה והופכים להיות מצע לחיידקים ברגע שהחורף מגיע. בנוסף להליכה לים, צריך במהלך הקיץ כשהגוף רגוע, להבין מדוע הגוף צובר את הנוזלים הפתולוגים האלו ולטפל בשורש. אם מדובר ברגישות או באלרגיות כמו לחלב, להימנע מהם בקיץ וכבר לנקות את הגוף, אם מדובר בשאריות של מחלות ישנות ולפעמים גם שאריות חיסונים- אז מזג האויר החם הוא הזמן הטוב ביותר לסלק אותן ואם מדובר בחוסרים פנימיים- זה הזמן למלא את המחסנים.

כאמור, השלב הבא של ההערכות למלחמה באויב האכזר הוא מילוי המחסנים- בשביל להאכיל את החיילים- מערכת החיסון שלנו צריכה שלל של חומרים שאת כולם אפשר לקבל מהמזון שלנו:  ויטמינים A, B, C, E ומינרלים בדגש על אבץ וברזל. את כולם ניתן להשיג בפירות וירקות ובדגש על הפרות והירקות העונתיים. לא במקרה פרות העונה הם העשירים ביותר בחומרים אותם אנו צריכים באותה העונה, ככה יצרו את זה, לנו נשאר רק להתעקש על לאכול אותם בעונה הנכונה ובכמויות גדולות. פרות וירקות שזאת לא העונה שלהם ועדיין נמצאים על המדפים, כנראה שהוצאו ממקררים גדולים שבהם הם איבדו את רוב הערכים התזונתים שלהם ולכן הם כבר פחות בריאים. מי שלא מצטיין באכילה של פרות וירקות כדאי לו להיעזר בתוספי תזונה ובדגש על ויטמין E +C שפחות נמצאים בבשר ובדגנים.

אפשרות נוספת לאלו שלא סומכים רק על התזונה שלהם היא שימוש בצמחים או פורמולות יעודיות כגון- הפורמולות של רפואות ילדים שניתן למצוא במרפאה שלנו. וגם אכינצאה ממרכז אמריקה, אוניה דה גאטו מדרום אמריקה, כורכומין ההודי, סמובק שחור האירופאי, אסטרגלוס הסיני או פטריות המרפא השונות, לכולם סיפורי הצלחה רבים ומעריצים שנשבעים שרק בזכותם הם עוברים את החורפים ושווה לנסות ולגלות איזה מהם הוא הנכון ביותר עבורכם, ישנם גם מוצרים בחנויות הפארמה שמשלבים אותם ביחד.

מה השלב האחרון? לשמור את החיילים עירניים ודרוכים. איך עושים את זה? נותנים להם לישון טוב בלילה, נותנים להם אוכל בצורה מסודרת ומנסים לדאוג לרווחתם. ובהקשר שלנו- האויב הגדול ביותר לרווחת מערכת החיסון הוא הסטרס/ מתח. אנו כהורים צריכים להתייחס ברצינות לכל מצב של סטרס של ילדינו. איזה סטרס? כל מצב שבו הגוף או הנפש נמצאים תחת עומס לא בריא. אצל ילדים המתחים האלו בדר"כ כלל קשורים לבעיות בגן או לכניסה לגן, מתחים בתוך המשפחה, מתחים סביב גמילה או אפילו אחרי ולפני אירועים משמחים כמו יום הולדת בגן או בבית, וגם מתחים פיזים כמו אחרי חיסונים, אחרי מחלה או עייפות גדולה אחרי סוף שבוע עמוס. כל מצב כזה מצריך מהגוף המון אנרגיה ולכן החיילים על הגדרות מקבלים פחות ואז נחלשים. צריך לשים לב טוב לאירועים כאלו, להתייחס אליהם בכבוד ולתת לגוף זמן להתאושש מהם. אם נדחוק את הילד וגם את עצמינו לחזור לשגרה אחרי מחלה שהוא לא באמת החלים ממנה, אם לא נתייחס לרגישות והעצבנות שלו לפני יום הולדת אנחנו חושפים אותו יותר למחלות שמסתובבות להן בחוץ ומנעים ממנו להתמודד עם המחלות האלו באופן בריא.

לסיכום, וכאן אולי המסר החשוב ביותר מבחינתי, להיות בריא זה לא אומר שלא חולים אף פעם. ילד שחולה במהלך החורף פעם או פעמיים הוא עדיין ילד בריא. אל לנו לרצות שהילד שלנו לא יהיה חולה בכלל כי אז אנחנו למעשה מונעים מהחיילים על החומות את האימון שלהם וגורמים להם להיות שאננים ועייפים ואז תבוא המכה הגדולה. בעולם הבודהיסטי מאמינים שכל מחלה נועדה לנקות את הגוף מסבל או חטא אחר. אני מאמין שלהיות חולה מדי פעם זה בריא לגוף ומאפשר לו זמן להתאמן, לנקות את עצמו מרעלים וגם לקחת פסק זמן מהמרוץ של החיים. לא צריך להילחם בכל מחלה כאלו זה הכשלון הגדול ביותר שלנו או של הילד ,יש מחלות שגם אפשר לחבק אותן ולקבל אותן בברכה. למעשה אנחנו נרצה שילדינו יהיו חולים מדי פעם אבל ולאחר שהם מסיימים עם המחלה שיתחזקו יותר ויהיו בריאים יותר מהכניסה למחלה ולא עייפים וחלשים יותר ומלאים בנזלת וליחה. רק כך, ע"י טיפול נכון והתייחסות בריאה למחלה,  יגדלו ילדינו להיות מבוגרים בריאים יותר.

בברכת חורף קר ובריא,

אסף מור

מטפל בילדים ברפואה סינית, מטפל במרפאת רפואות – בילדים ובהורים שלהם.

אסף מור, מטפל בילדים על פי הרפואה הסינית

אסף מור (Dipl CM (IATcm, ETCMA

בעלים ומנהל של מרכז רפואות, מומחה ברפואה סינית בילדים ומבוגרים.

בעלים ויו"ר של הICCM (הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית), מרכז קורס התמחות ברפואת ילדים, מרצה ומנחה קליני בקמפוס ברושים, אוניברסיטת תל אביב.

אסף הינו מטפל, מלמד ועוסק ברפואה סינית משנת 2006.

למידע נוסף >

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ